vidim da se nešto malo spominjao IMS na otključanom ruteru ali nitko nije konkretno napisao u čemu je stvar:
VOIP se spoji na centralu ali ne registrira account i to iz razloga što DNS serveri za voip konekciju nisu ispravno/nikako definirani.
pokušavajući pokrenuti voip bez remote managementa primjetio sam u statusu da je primarni DNS postavljen na 192.168.250.0 dok sekundarni nije uopće bio postavljen. a DNS serveri za voip su u skroz drugo IP opsegu pa sam išao provjeriti otkud se adresa 192.168.250.0 pojavila kao DNS unos.
sa programčićem meld (koji btw puno bolje obavlja posao od ultraeditovog ultracompare-a) sam napravio usporedbu konfiguracijskog fajla koji je postavljen prilikom spajanja na remote assistance server i konfiguracijskog fajla koji se nije spajao na remote a nastao je nakon reseta rutera na tvorničke postavke.
osim razlika drugih postavki koje utječu na vidljivost pojedinih opcija u sučelju i sl. na slici je jedina razlika koja je bitna za funkcionalnost VOIP accounta a to su DNS serveri. njih nisu definirali u default_configfile-u, fajlu iz kojeg se sve postavke upisuju u active_configfile prilikom factory reseta
kad sam ovo primjetio odmah mi je bilo jasno da je VOIP konekcija zbog nedefiniranih DNS-ova koristila IP adresu/interface remote managementa i zbog tog bi se IMS spojio na par sekundi i poslije stajao na failed.
nakon dodavanja konekcija definiranih imenima 4 i 5 koje sadrže postavke VOIP DNS servera u otključani konfiguracijski fajl i restartanja rutera sa takvom konfiguracijom
IMS VOIP account se registrira bez uključenog remote managementa!! (tko se snalazi sa vi editorom može ove postavke ubaciti u default_configfile tako da nakon svakog factory reseta mora unijeti samo username/passworde bez dodatnih petljanija)
od jutros kako sam konfiguraciju učitao pa do sad nije bilo nikakvih problema, sad sam napravio restart rutera, voip i net su se spojili odmah, mgmt ostaje disconnected
0/33 internet - connected
0/50 voip - connected
0/35 mgmt - disconnected
Remote Management (by Provider) - off
VoIP accounts: 2 accounts (registered: 1 account, disabled: 1 account)
uz pravilnu konfiguraciju siguran sam da ovo može i na openwrt raditi pa kome smeta imat 2 rutera zbog voipa neka eksperimentira