Citiraj:
Autor kyz0
Možda je ovo više pitanje za Android općenito, a ne za Sonya, no zanima me da li je ikako moguće (bez dodatnog alata, voltmetra, ampermetra i slično) vidjeti "brzinu punjenja" preko određenog micro USB kabla. Ne znam bilježi li to mobitel uopće, te ako bilježi da li to prikazuje ijedna aplikacija.
Konkretan problem je da imam 5 micro usb kablova i od toga samo 2 original sonya lako dovedu Xperiu z1 do 100%, dok se ostala 3 jako muče, uključeni u struju.
|
ja koristim
Battery Monitor Widget
u njemu imas dosta podataka o stanju baterije a tako i o tome dali se prazni ili puni, npr ako se prazni pisat ce ti -300mAh crvenom bojom(samo primjer), a ako se puni pisat ce ti +500,1000,1800mAh zelenom bojom(ovo zadnje je bio slucaj dok sam imao note2 i on je imao 2A punjac).
problem kod kablova ti je taj sto nemaju svi iste karakteristike.
meni se u 99% slucajeva pokazalo da orginalni kablovi pune puno bolje od zamjenskih.
takoder ti isti orginalni kablovi su vecinom i duplo deblji od zamjenskih pa i u tome moze biti caka (deblji,kvalitetniji, manji gubitci, veci poprecni presjek...), te su u vecini slucajevi ispod 1m duzine,sto je takoder jedan od faktora...
za primjer cu dati kabel koji sam kupio za svoj bivsi note2, s ebay-a, duzine 3m i debljine pola orginalnog, prikljucen na orginalni adapter od 2A koji dode sa mobom punio je mob sa 200-300mAh, dok je orginalni kabel duzine 0,8m i duplo veceg poprecnog presjeka iliti debljine punio sa 1800mAh...
ista stvar je i sa mojom sadasnjom z1, sa orginalnim kablom puni najbolje, dok zamjenski, cak i od xperie j koju isto imam , nije puni tako dobro kao s onim koji dode s njom u kutiji...
eto nadam se da sam pomogao, jer sam se i sam namucio s kablovima i sporosti punjenja...