View Single Post
Staro 20.02.2014., 17:52   #2277
burmuz
Premium
Moj komp

burmuz's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor robert7 Pregled postova
Pričamo o kruškama i jabukama, ja govorim o kažnjavanju igrača, a ti o čemu?

Sve su prekršaji koje si naveo, ovisno o težini prekršaja je karton, radije konkretiziraj, gdje se nalazi lopta, gdje je golman, da li je izgledna gol šansa ( naglasak je na izgledna, primjera radi: ako šeće po gol liniji je izgledna, ako trči po liniji peterca, a nema golmana je također izgledna, ako trči po liniji peterca a golman je na golu, nije izgledna [napominjem, ako licem i kretnjom nije usmjeren prema golu] itd itd...

Znači u pravilima postoji nešto što se zove "obvious goalscoring opportunity", ili ti ga konkretan primjer od jučer, jer se prema Robbenovim kretnjama da zaključiti da je golmana prošao, lopta je bila u njegovoj neprisutnoj blizini, te je tijelom i licem bio okrenut prema golu.

Pravilo koje te zanima, i koje ti se čini izuzetno smješno glasi :

• denying an obvious goalscoring opportunity to an opponent moving
towards the player’s goal by an offence punishable by a free kick or a
penalty kick

a nalazi se u sekciji kažnjavanja igrača pod "Crveni karton".

Da je malo jače puknuo loptu u stranu, gdje postoji šansa da ju ne stigne, ili da ju stigne pa je u nečistoj situaciji za postizanje pogotka ( čitaj stoji dosta iskosa na prazan gol ), onda bi golman dobio samo žuti, ili ništa, ovisno o slobodnoj sudačkoj procjeni ( da li je namjerno utjecao na igru ili nije ), odnosno crveni ukoliko sudac procjeni da je riječ o grubljem prekršaju gdje je postojala namjera ili je igrač ozljeđen ( start na stajnu nogu, opet nije očita namjera, može se suditi u oba smjera ).

Kao što vidiš, zato postoje suci, jer pravila jesu jednostavna i definirana, ali situacije u nogometu nisu, i zato je ljudski faktor bitan da presudi da li je to bilo by the rulebook ili nije.

Mislim da je Hokej jedini sport u kojem postoji suđenje by the rulebook i van rulebooka, odnosno sudac može pregaziti odluku u pravilniku ukoliko smatra da je odluka koju donosi ispravna ( uz pristavku sudačke komisije tj delegacije ).
Da, slažem se. Mislim, nije bitno slaže li se netko ali to su pravila.
Da se bar ista provode doslovno, barem bi bilo neke konzistentnosti.. Inače, možda je to samo moj dojam i ljudi s kojima pričam, no nekako prije nije bilo toliko priče o sucima... mislim je ali ne u tolikoj mjeri. Malo mi je čudno da se uz razvitak tehnologije i samog nogometa događaju tolike greške.
Na stranu to što netko navija za ovaj ili onak klub, no svaki faul u prilici za gol zadnjeg igrača ( i golmana) je izravni crveni. Bilo da mu prdne u kopačku ili da mu polomi kičmu ( da budem živopisan)
burmuz je offline