View Single Post
Staro 02.08.2005., 01:08   #4
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Re: Softveri za stvaranje glazbe

Citiraj:
Originally posted by newalss Malo bi se zabavio s računalnim skladanjem glazbe pa bi trebao savjet koji su programi najbolji za takve stvari. U šumi sekvencera, softverskih studija, loop editora nemam pojma od čega početi...
U svijetu se koristi u pro kategoriji 4 programa.
Prije se ova kategorija zvala midi desktop Step i real time recording, no integracijom audio-a, termin se razvodnio. Kako sam dugodisnje radio (kompatibilnost sa autorima koji rade samo sa jednim od) - sa navedenima, par komentara na temu spomenutih :

Cubase,Logic,Performer i Vision.

Steinberg Cubase

Cubase je naj popularniji od 4-ke, naj redovitiji update, vrhunska integracija i daleko naj jednostavniji i intinuitivniji rad za mnoge.
Nazalost, dolaskom SX verzije i Cubase postaje zahtjevniji za one koji se prvi put srecu sa istim i pocinju uciti od nule. Cubase,posebno starije verzije imaju jednu posebno mocnu stvar : Interactive Phrase Synthesizer. Sa spomenutim se mogu raditi jako kompleksne forme (akord,arpi...) strasno je kreativan jer potice na ideje, nece sam raditi random kompozicije, ali tko ima ideje sa ovim ce dobiti jos koju PC i Mac

Logic (bivsi C-Lab Notator)

Logic je naj tehnoloskiji ali i najkompliciraniji sequencer ikad,
Vrhunska kontrola i konfiguriranje. Preciznost i tajming skoro u rangu najboljih internih hardwerskih sequencer masina. Trenutno samo za Mac, jer je obustravio razvoj PC-a. (duga prica)
Poznata je uzrecica ovog DE dvojca : "Mi smo malo krali od njih oni su malo krali od nas" (ideje)

Opcode Vision

Opcode Studio Vision je prvi uveo mogucnost pretvaranja audio u midi, sto je sredinom 90-te bilo pravo otkrice. Jako poseban i specifican sa originalnim rjesenjima, nazalost , vec godinama nema vise razvoja , ali i dalje ga koristi vojska glazbenika sirom svijeta. Kao i Performer graficki je bio puno superiorniji od EU dvojca, ali, vrijeme mu je okrenulo ledja i dostignut je. Kod nas znam samo jednog kazalisnog kompozitora koji aktivno u poslu korisito ovaj program. Samo Mac

Digital Performer

Osobno najdrazi, standard filmske industrije, BBC ga koristi od samog pocetka za sve glazbene uratke za potrebe dokumentarne i TV sfere. Superiorna sinhronizacija i unikatni alati i sucelje za film/TV. Graficko sucelje je godinama ispred ostalih, ovaj program je imao graficka rjesenja jos u 80-tima koje su Steinberg i Logic tek nedavno poprimili. Naj napredniji za DSP, unikatni algoritmi za procesoranje glasa koji ga vec odavno cine nedodirljivim u obradi glasa. Peformer je jos pocetkom 90-tih mogao raditi prelaz iz muskog u zenski iz soprana u bariton bez i najmanje deformacije (PureDSP pitch shifting)

Toliko je dobar da vrijedi uzeti taman Mac Mini-a samo radi njega

Nakon slavne 4-ke, dolaze loop i kvazi groove derivati.
Nekoliko poznatijih :

Band In The Box

Dobar za pocetnike koji zele imati siru naobrazbu koristenja i ucenja. Moze generirati melodije automatski. (harmonija,vokalna harmonija,intro,chorus...) Puno tutorial-a ima u
sebi pa je odlican za ucenje pocetnika.

Cakewalk Sonar

U pocetku imitator Cubase i Logica (u jako reduciranom smislu)
a kasnije poceo razvijati vlastite ideje. Cita vecinu konkurentskih formata i solidan je. Za ucenje bolje starije verzije 24 i Homestudio

Ableton

Za home produkciju i live nastup, loop orijentirani nacin stvaranja od kojeg se nekima dize kosa na glavi dok recimo mladja generacija vec kontinuirano koristi na opce zadovoljstvo. Simpatican i sposoban (u rangu) sve ucitava neovisno o formatu, vrsti, bit-rate-u.

Drag & Drop koji posramljuje i najbolje. Toliko je uspjesan u prodaji i kolacu novih korisnika, da Steinberg, dobiva sjede

Sonic Foundry (Sony)

Acid, zgodan i upotebljiv, no jos od Frankfurtskog sajma KRUZE glasine da ga Sony ostavlja bez daljneg razvoja, pa vise i nije kandidat posebne paznje. Inace, savim sposoban progamcic

Ima tu jos dosta programcica tipa Fruity Loops kojeg ipak nebi preporucio jer je po meni malo "zaigran" no nikome ne branim da ga proba i mozda konstatira da je bas za njega.

Uglavnom, pitanje je kako mislis stvarati glazbu/input?
Sythesizer/Midi ili PC kao potpuni generator?

U tom slucaju opet je barem naj osnovnija klavijatura/keyboard potrebna za civilizirano stvaranje

Ako se u nesto investira vrijeme za ucenje, mislim da je naj izbor neka starija verzija Cubase VST ili Audio, imas sve za home produkciju a nije pre komplicirano. Sa Cubase znanjem lako je spustiti se na loop i slicne programcice, no sa istih na Cubase, vec treba navikavanja i dodatnog ucenja. Malo se treba baciti na ucenje i upoznavanje, ali vrlo brzo se vraca ulozeni trud i pocinje kreativna zabava. A stvaranje je velika zabava.

Ako se mislis ozbilnije po-hobirati sa ovom kreativnoscu onda mi se cini da ti je ovo super izbor

Imas sve za rad + dobivas Cubase + dodatni software u paketu!
+ neka mini klavijaturica (3-4 oktave) toga barem ima za besramno nisku cijenu.

Toliko od mene jer se rusim, dan je bio dugacak.

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 03.08.2005. u 19:12.
Visage je offline   Reply With Quote