View Single Post
Staro 16.02.2014., 13:09   #55
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Meni se kroz vrijeme osobno činilo da se o Intelu i AMDu dosta priča napamet i da je malo tko imao prilike direktno usporediti stvari. U laptopima je Intel bio kralj bez dileme, ali...

U stolnim procesorima neke priče su držale vodu, a neke ne. Prije 6god sam uzeo AMD Brisbane proc u vrijeme kada su se pjevali hvalospjevi o Core2Duo procesorima koji su super brzi, a malo troše. Guess what, nikome niti jedan Intel CoreNešto nije trošio tako malo kao moj komp, a grijanje mog proca je bilo zanemarivo. Isto su bile priče da je AMD preskup i da se ne isplati, ali kad sam stavio sve na papir itekako se isplatio i to prilično.

Na poslu sam imao Pentium-M laptop i svugdje čitao kako Core2Duo troši manje struje, veliki napredak po tom pitanu i leti od brzine... kad sam dobio u ruke novi Core2Duo laptop, grijao se daleko više nego stari Pentium-M iste frekvencije i to u normalnom radu (mailovi, web, etc.). Baš me živcirao po ljeti s tim ventilatorom koji se nije gasio, a stari lap je bio tih. Stari lap je bio HP 8220, drugi HP 8340, dakle isto kučište/platforma.

Intel izbaci proc s namjerno spuštenom frekvencijom da bi imao TDP samo 55W ili 77W npr. Naravno da je takav proc dobar overclocker, ali kad ga se potjera tada više nema ni blizu takav TDP. Marketing at it's best.

Činjenica je da Intel nije imao pošten proc od Pentiuma III do Core serije kad ih je AMD stisnuo. Kad se sjetim P4 procesora, a pogotovo forsiranja RAMBUS memorija mrak mi padne na oči. Smislili su LGA socket gdje moraš paziti pinove na ploči što za večinu ljudi nije problem kad se pazi, ali neki nisu bili te sreće. Kapne li ti slučajno termalna pasta među pinove, probaj to počistiti Pinove na procu riješiš za tren u kontakt spreju, na socketu od ploče je to malo teže. A ako se nekaj popiga, praktički je nemoguća misija vratiti to natrag.

Nije zlato sve što sija.