Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Autor Nybelung
Ništa mi ne dirigiramo. U tome i jest problem, nas se navodi na zaključak kao što pastir kravu do vode dovede. Mi ne možemo nikako znati da li će neka igra biti dobra, jer nemamo na čemu donijeti taj zaključak.
Intervju s developerom, concept art, trailer, poster, "in game" screenshot, sve se ušmnikava da bi se nama svidjelo. U novije vrijeme čak ni demo igre odigran pred publikom na nekom sajmu ništa ne znači. Crni Alien je imao lažni demo, s puno boljom grafikom i fizikom.
Naravno da će biti dobrih igara na Kickstarteru, i naravno da će biti super igara financiranih pre-orderom. Ali to što jedan takav naslov uspije ne znači da je to dobar pravac za industriju. Što ako svi preuzmu taj model, što ako pre-order postane primarni način nabavke i financiranja igara? Ako se to dogodi čitav rizik prelazi na nas kupce! Tek onda će nas smeće preplaviti.
Već smo izgubili demo i trial verzije igara, to skoro nitko više ne daje. Jer nisu ludi, što bi davali ako ne moraju. Već sad nitko ne smije u časopisu ili na youtube-u ništa loše objaviti o igri bez dozvole izdavača, jer za alfa i beta pristup potpisuju non-disclosure ugovore koji traju sve dok igra ne izađe "na police".
Još bi se samo osvrnuo na mišljenje većine da "pre-orderom dobivaš dodatni sadržaj". To nije istina.
Danas developer napravi kompletnu igru, i takvu ju preda investitoru/distributeru koji ju isjecka na 3 dijela: prvi komad ide po 50 eura svima, drugi komad onima koji unaprijed plate 50 eura, treći komad će izaći kao day one DLC za 22 eura.
Tako se to radi.  I zato na pre-order praksu treba gledati kao na bolest. Treba ju amputirati.
|
Apsolutno se slazem za preorder, to je losa praksa za nas gamere. Platiti punu (ili cca 10 posto manju) cijenu za proizvod o kojem nemas pojma vec samo imas par trejlera i skriptirane 'demoe' (sjetite se samo onog famoznog bf4 'gameplaya' na shanghaju koji je kao bio u realnom vremenu, a ekipa samo drzala kontrolere u rukama, sve bilo uber skriptirano i prethodno snimljeno). A da ni ne spominjem, da preorderom mi apsolutno NE FINANCIRAMO razvoj igre, lovu za developement su dobili jos u fazi pred produkcije, preorder je samo nacin osiguravanja profita kroz dubiozne marketinske trikove o kojima ti govoris. Ali nije to ni blizu kao kickstarter, Neo je dobro objasnio par postova iznad ovog.
Ali ima jedna zastrasujuca stvar u cijeloj ovoj prici. Ako mi kontroliramo, ili ajde, utjecemo na razvoj industrije putem alata kao sto su kickstarter ili neki drugi, kvaliteta industrije ovisi o NAMA. Yup, i to je sranje i zato moramo s vremena na vrijeme preuzeti rizik, kako bi neka developerska kuca napravila novi dungeon keeper ili battlezone.
Kad se malo bolje pogleda, cijelo vrijeme smo mi upravo faktor koji kupuje i odrzava sve te firme na zivotu, mada, prije nego se na nas svali svo drvlje i kamenje, treba uzeti u obzir ogroman faktor a to je da ipak oni vladaju informacijama, od reviewa, do trejlera i tako dalje, nije bas lako dobit cistu sliku o proizvodu, kako si rekao, nema vise ni demo-a ni trial verzije. Cinjenica je da svaka faza ove industrije, ako i svake druge industrije ima svoje prednosti i nedostatke, i da ce uvijek postojati grupa ljudi koja ce pokusati izmanipulirati korisnike u svrhu maksimizacije profita, zato je uvijek bila i uvijek ce biti odgovornost na nama da pazimo sta kupujemo, koga financiramo i na koji nacin financiramo nesto sto zelimo. Mi zelimo izvrstan bf, zelimo super NFS i simcity, zato je problematicno kada moramo kriticki pogledati dali nam se mazu oci ili ne. Ako za koju godinu Kickstarter bude jedina metoda kupovine igrica, budite uvjereni da ce se javiti neki supci i napravit EA, na neki drugi nacin, i opet smo u istom sranju. Mi moramo prestat bit tumpleki, tek onda ce se pokazati prava mogucnost i moc direktnog financiranja i odabira