View Single Post
Staro 15.02.2014., 11:21   #10
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Da napišem kratki epilog o ovoj temi: boy005 mi je prodao defektnu ploču.

Kupio sam nedavno još jednu FM2 ploču, A4 Richlanda i Kingston HyperX DDR3 RAM za jedan drugi komp. Na toj ploči mi rade sve memorije u svim slotovima s bilo kojim od ta dva proca. U ploči koju mi je kolega prodao ne radi niti jedna memorija u slotovima 2 i 4 s bilo kojim od ta dva procesora (A4 ili A10).

Dakle, ploča je neispravna. Mem kontroler na APU je OK. G.Skill RAM s početka priče je proban u 4 različite ploče i radi bez problema, memtest je prošao na svima. Detalji:

Channel #1: DDR3_4
Channel #0: DDR3_2
Channel #1: DDR3_3
Channel #0: DDR3_1

Keks upitnut solo u slotove 4 ili 2 uopće ne boota komp. Ako su upiknuta dva keksa u 2+4 također ne boota komp.
Ako su upiknuta dva keksa u 1+3, rade oba i OS koristi svu memoriju, ali naravno ne radi u dual channelu.

Interesantan dio: upiknuto u 1+2 ili 3+4 komp se boota i radi samo pola memorije. BIOS vidi da su keksi upiknut u sve slotove, memtest također (valjda pročita iz SPDa/XMPa), ali ih ne koristi. Memtest broji samo pola memorije, a Windowsi i Linux napišu da im je na raspolaganju samo 4GB iako je 2x4GB instalirano. CPU-Z isto vidi da su piknuta oba keksa kad se gleda po slotovima, ali piše da je instalirano samo 4GB u single channelu.

Normalno bi mi bilo da DDR slot uopće ne radi, ali da detektira RAM a ne koristi ga, to mi se prvi puta u životu dogodilo. Eto, ako se netko susretne s takvim problemom možda si uštedi vremena na otkrivanju.

Možda se kolegi nije dalo zezat s tim pa mi je uvalio u ploču. O trošku koji sam imao da to riješim da i ne pričam.