Razumijem tvoje stavove o Kickstarteru, medjutim, svaki novcic ima svije strane. Mi kao igraci zelimo kvalitetne proizvode, kvalitetnu zabavu a trenutno imamo 3 varijante kako do toga doci.
Jedna je mainstream industrija s lovom koju ne mozemo pojmiti i brutalnom mrezom distributera i marketinga. Iz te industrije jako tesko dodje neki kvalitetan proizvod, jer budimo realni, i nedovrseno smece tipa bf4 se dobro proda, ali s vremena na vrijeme stvarno dodje nesto kvalitetno, a cisto mogucnost da na tom projektu rade toliki ljudi omogucava (ne osigurava) da dobijemo AAA naslov u kojem mozemo uzivati.
S druge strane tu je Indie zajednica, mjesto gdje ce mnogi reci da nastaju prave inovacije. O tome malo kasnije, ali glavni problem indijanaca je sto nemaju love a bez love bojim se da nema AAA naslova (nisam rekao nema dobrih naslova mind you). A sto se tice inovacije i indie zajednici, mislim da je to prenapuhana ideja. Ako netko napravi nesto dobro (citaj, profitabilno) odmah se pojavi 100 kopija tog projekta, evo pogledaj flappy bird, ak nema 50 klonova, nema ni jedan. Inovacije u indie zajednici nastanu jer nema love, ali nebi bas rekao da je u postotku, njihova zelja za inovacijom veci motivator (u odnosu na motivaciju za profitom) nego u mainstream kucama.
Obje te branse industrije imaju svoje prednosti i mane, ali ima i treca opcija i to dvije varijante, opet s svojim prednostima i manama
Kombincija ove dvije industrije preko a) Kickstarter projekata, gdje se omogucuje nezavisnim developerima de se financiraju direktno i ostvare svoje projekte i b) (ovo ne postoji jos u gaming industriji btw

) indie branše velikih publishera kako je to situacija s filmskom industrijom, gdje bi se mogli financirati mali projekti a oni koji pokazu neku dozu zanimljivosti onda imaju sansu dobiti velike novce da se taj projekt ostvari.
I u jendom i drugom slucaju, cinjenica je da ce opet biti hrpa losih i meh proizvoda ali jedna je ogromna razlika u ova dva modelu u odnosu na prethodno opisana dva, MI, igraci diktiramo sta je zanimljivo, u sta ce se ulagati i kakvi proizvodi ce se izbacivati. Nema vise sastanaka po zatvorenim prostorijama gdje neki CEO i kako im vise nisu titule odlucuju koji IP izmusti do krajnjih granica, vec su igraci ti koji svojim ulaganjima diktiraju u kojem smjeru industrija ide, a opet, omoguceno je kreativnim ljudima da nam prezentiraju svoje ideje dok jos nemaju love za 100 milijuna vrijedan trejler. (u videu linkanom dolje je ta ideja malo obradjena, tj, od tamo sam i cuo za to i svidjela mi se, nisam ja tak pametan da bi se sam domislio

)
Zato ja podrzavam kickstarter i mislim da je vrijedno ulagati i uzeti pokoji rizik, jer nije uredu pljuvati po velikim izdavacima jer igraju na sigurno, a budimo realni, igraju se s puno vecom kolicinom love, a mi sami nismo u stanju preuzeti mali rizik i dati koji dolar za nesto sto ima potencijal da bude jako dobro.
video
https://www.youtube.com/watch?v=w_skCXC9oVA