Svašta bi ti

Tvoja situacija možda zvuči kompleksno, ali rješenje je zapravo veoma jednostavno (ako te budžet ne limitira; isti nisi naveo). Konfiguraciju koju sam naveo podržava do 3 monitora +fullHD.
*Matična: Asrock Z87 Extreme4 (~960kn)
**RAM: DDR3 PC17000 CL9, 8 ili 16GB (ovisno o željama i novčaniku, 740kn za 8GB i 1400kn za 16GB)
***Procesor: Intel i5 4670K (1700kn) ili i3 4130 (800kn)
Hladnjak: (opcionalan) dobar za OC i bezobrazno tih Noctua NH-U14S (570kn)
*Na dotičnoj matičnoj dva monitora idu na HDMI i jedan na DVI/D-SUB/DP. Ako ideš na dva monitora savjetujem HDMI+HDMI, a ukoliko ideš na 3 monitora HDMIx2+DP. Format matične je ATX. Ako želiš manje (ITX) uzmi Asrock Z87M Extreme4 ali računaj na malo gnjavaže oko spajanja 3 monitora jer nema HDMIx2 nego "samo" D-Sub + DVI + HDMI (dakle jedan monitor će biti na analognom signalu u slučaju konfiguracije s 3 monitora i bez dedicirane GPU).
**Količina RAM-a se u pravilu izračunava da se RAM-u GPU-a (kojeg u tvom slučaju nema) doda 4GB za 64-bit OS (pošto si naveo da želiš 8 ili 16GB RAM-a pretpostavljam da koristiš 64-bit OS). Po defaultu 8GB bi trebalo biti dovoljno, ali od svega što si naveo nije mi baš jasno čime se baviš/što želiš. Baza podataka može pojesti solidno RAM-a, ali to se radi o ogromnim (korporativnim) bazama na dediciranim serverima. Ne vidim zašto bi desktop računalo glumilo server. Ozbiljni serveri imaju sasvim drugačije komponente (koje su testirane, stabilnije i znatno skuplje). Predlažem da uzmeš 8GB RAM-a. 16 GB je u tvom slučaju overkill, jedino ako ne planiraš multi-GPU konfiguraciju u kojoj bi zbroj RAM-a na GPU bio >4GB. Chrome, office, profesionalna obrada fotografija i baza podataka, pa da je i sve istovremeno pokrenuto, u pravilu neće utrošiti 8GB RAM-a.
***Ako ti je ovaj CPU preskup zalogaj, možeš i jeftiniji, npr. i5 4670 (1500kn) ako ne planiraš OC, pa sve do i3 4130 (800kn). Naravno, i5 4670K je najbrži i izvrstan za OC (uz custom cooler). Prema Tom's Hardware i i5 4670K i i3 4130 su best buy za gaming, naravno, svaki u svojoj kategoriji. Ukratko, ako planiraš u budućnosti igrati, uzmi i5, ako ne planiraš igrati i želiš što tiše i ekonomičnije računalo, uzmi i3.
Nečujnost konfiguracije ovisi o broju stvari koje se vrte. U komponentama koje sam naveo jedino što se vrti je ventilator na hladnjaku za CPU. Ako uzimaš Noctuu to je gotovo nečujno, a i3 4130 + Noctua bez OC bi moglo i bez ventilatora ako imaš ok temperaturu u prostoriji i koliko-toliko prozračeno kućište. Buku će sigurno stvarati HDD(ovi), GPU i PSU. Ako želiš kvalitetno napajanje da pogoni sve komponente i da nema buke koštati ćete oko 1500kn. Pasivni GPU su preslabi za ozbiljniji gaming, dakle tu tvoj plan pada u vodu. A HDD možeš utišati jedino ako ćeš koristiti samo SSD (što će koštati malo bogatstvo ako će se SSD koristiti i za pohranu svih podataka). Tu se radi o mojim nagađanjima jer mi je iz napisanog stvarno teško zaključiti što i kako misliš koristiti. Npr. desktop PC koji glumi "server" sigurno ima 2-4 HDD-a, a to je već pozamašna količina vibracija. Čak i ako kupuješ "zelene" diskove koji imaju manji rpm, troše manje struje i sl. a što je opet suprotno logici servera, jer isti u pravilu zahtijevaju diskove aktivne 24/7 što ne odgovara "zelenim" diskovima. Uz kvalitetno i zvučno izolirano kućište te korištenje adekvatnih dodataka (anti-vibracijski spojevi, silikonski dijelovi i sl.) konfiguracija može biti dosta tiha, ali za ozbiljniji gaming, bez da košta ruku, nogu i susjedove dvije krave – no freakin chance. Uz to, štedljivo i gaming su dva relativno oprečna pojma (ako ne govorimo o gejmingu na FB, što opet - nije gaming u punom smislu navedenog pojma).