Pa onda je taj A4 još veće smeće nego što sam mislio. Koji ram koristiš pa tako loše performanse imaš?
I ne tvrdim ja nigdje da je taj Pentium dobar za igranje, ja se na tome ne bi naigrao, nego da nema lošiji iGPU od low end APU-a (HD7480D), a ima sličnu cijenu i ne traži brzu memoriju. Performanse s diskretnim karticama idu debelo u korist Pentiuma, brži je i do 50-60% nego A4 s istom karticom, i ima puno bolje opcije za nadogradnju u budućnosti (i5). Tu sam usporedbu radio zato što mnogi misle da je Intelova HD grafika smeće, što već neko vrijeme nije. Daleko od toga. Haswelli od 350-450 kuna imaju sasvim solidan iGPU za svoj cijenovni razred.
Pokušavam ali ne pronalazim ama baš nikakav razlog za kupnju APU-a za potrebe desktop HTPC-a. Bolji modeli su čisti overkill za gledanje video materijala na 1080p, a jeftiniji ne nude ništa više od Celerona i Pentiuma.
Možda neki model odgovara ljudima s jako specifičnim zahtjevima, ali generalno ih izbjegavam.
Nisam fanboy, samo sam protiv APU-a, a posebno starog APU-a, u desktopu. I AMD ima bolja CPU + diskretna GPU riješenja u svim cjenovnim kategorijama. FX-6300 i Athlon 700 procesori su mi favoriti za low-mid budget računala. Nisam ih spominjao jer se cijelo vrijeme vrtimo oko HTPC-a, a ovi nemaju iGPU.
Niti jedan APU ne nudi bolje performanse od cjenovno slične kombinacije CPU+GPU. I tu sva priča vezana za desktop računala za mene staje. Nema razloga da dalje raspravljamo dok se ne pojavi APU koji ima grafiku na razini jedne R7 250.