View Single Post
Staro 09.02.2014., 22:02   #1541
Alfa_R
Registered User
Moj komp

Alfa_R's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor Skrewdriver Pregled postova
Pa o tome se radi - da vidiš u živo a ne da koristiš.

Zakon ne obvezuje trgovca u fizičkom prostoru da omogući kupcu isprobavanje opreme. Kupiš ono što vidiš u izlogu, i to nemaš pravo vratiti jer nisi kupio na daljinu (vidio si uživo).
Prema ovome što ti govoriš ispada da su kupci u trgovini u podređenom položaju u odnosu na internet kupce jer robu ne može isprobati (ako prodavač to ne dopusti) a ne može niti vratiti, dok internet kupac može vratiti robu koju je koristio i isprobavao. Ali to nije tako, jer taj povrat robe u internet kupovini se odnosi na to da ti preuzmeš paket, otvoriš paket (ne ambalažu) i pogledaš uživo robu koju si dobio na isti način na koji to možeš viditi u trgovini u izlogu. Tako se izjednačavaju prava internet kupca i kupca u trgovini.

Ako kod otvaranja oštetiš ambalažu, ostaviš bilo kakve tragove korištenja na uređaju, odnosno ako se uređaj na bilo kakav način razlikuje od istovjetnog novog uređaja, onda ne možeš ostvariti povrat jer nisi u mogućnosti vratiti proizvod natrag kakav si dobio.

To su mi sve detaljno objasnili u državnom inspektoratu tako da vjerujem da je jedino to točno. A uostalom i logično je. S druge strane neke trgovine dopuštaju i povrat takvih proizvoda, neki čak pod reklamaciju zamijene uređaj koji nema tvorničku grešku nego se pokvari krivnjom korisnika, ali ništa od toga nisu dužni nego imaju nekakvu računicu za to i takva im je politika firme.

Logika i zakon obično nemaju veze jedno s drugim.
Trgovac je u prekršaju ako to ne napravi, zakon ne definira drugo.
Ambalažu i korištenje uređaja zakon ne spominje.
Spominje štetu koju trgovac ima zbog raskida ugovora i piše da kupac ne odgovara za nju.

Extreman primjer na stranu (rastrgana ambalaža u komadiće po kojoj se pas popišao i rastavljeni printer sa potrošenim bojama) iskustva forumaša koji su me kontaktirali u vezi povrata u roku od 7 dana i koji su vratili nazad proizvode govori da to prolazi 100% bez obzira na ambalažu i korištenje.
Upravo sada imam još jedan slučaj iako malo kompliciraniji i vjerujem da će taj forumaš na kraju javit ishod.

Povrat robe kupljen u trgovini je dobra volja trgovca i oni mogu diktirati uvjete te usluge kako žele.
Uostalom za premiju koju links traži nad portiom a kamo li nad konkurentnim webshopovima se to i očekuje.
Kupnja na daljinu- povrat unutar 14 dana? -> Link...
Alfa_R je offline   Reply With Quote