View Single Post
Staro 08.02.2014., 20:29   #6264
nosferatue
Registered User

Datum registracije: Feb 2014
Pozdrav svima! Treba mi pomoć oko konfiguracije za grafičku i video obradu (npr, After Effects, Illustrator, Photoshop). Imam osnovna znanja na tom polju jer na poslu imam koliko-toliko ok računalo ali za naučiti više i raditi kvalitetnije stvari moram složiti kvalitetniju radnu stanicu za rad kod kuće.

Našao sam na Internetu ovu konfiguraciju za koju kažu da bi trebala biti dovoljno dobra za ovakav tip posla:

CPU: Intel Core i5-4670K
Matična: ASUS Z87M-Plus
HARD DRIVE: Seagate Barracuda 500gb HDD
RAM: Corsair Vengeance 1x8GB DDR3
Napajanje: XFX Core Edition 450W
CASE: Corsair Carbide Series 200R
DVD pržilica: Samsung 22x SATA DVD pisač

Ne planiram gejmati tako da (u slučaju ovog Intelovog i5 procesora) grafičku karticu za sada ne bih uzimao. Računalo s vremenom mislim poboljšati i tako da ugradim veći HDD, još 8 ili 16 GB RAMA-a i SSD disk ali za sad mi je bitno da napokon kupim nešto sa sredstvima kojima raspolažem i počnem raditi na njemu.

Ovo gore bi me sve skupa koštalo oko 4500 kn što mi je ovog trenutka možda i malo previše s obzirom da moram kupiti i monitor. Planirao sam kupiti neku kantu od monitora putem njuškala (ili novi jeftinjak) i koristiti ga dok za par mjeseci ne skupim novce za neki kvalitetniji monitor u rangu od 1500-2500 kn...

Za komponente planiram iskoristiti mogućnost kupnje putem Zaba Maestro kartice do 1700 kn u Linksu (na 6 rata) a ostalo ću kupiti gotovinom bilo gdje.

Zanima me:

a) što mislite o ovoj konfiguraciji pošto se ne razumijem previše u te stvari
b) može li se nekom drugom a jeftinijom konfiguracijom postići slične performanse, što ostaviti, što mijenjati?

p.s. volio bih zadržati ovaj procesor a uštediti na matičnoj, kućištu ili možda napajanju...

Znam da kvalitetna konfiguracija s daljnjim mogućnostima nadograde košta ali svaki savjet kako uštediti koju kunu će mi biti od velike pomoći...jer bilo što da kupim moram potegnuti zadnju lipu iz novčanika i preskočiti neku režiju za jedan mjesec. Bio bi jako sretan kad bih mogao naći sličnu konfiguraciju u iznosu do 4000 kn a za svaku stotku dolje plaćam litru točene

Zadnje izmijenjeno od: nosferatue. 08.02.2014. u 20:36.
nosferatue je offline   Reply With Quote