Citiraj:
Autor markecSMB
Ja isto tako ne kužim kaj to ljudi briju za CAD/CAE. Ja sam radio na pentium 4 laptopu s gigom rama i nekom šugavom ati consumer karticom (diskretna). Radio sam pro E, matlab simulink/sim mechanics. Te sam radio i FEM analizu, elektromotora (elektromagnetska polja i toplina).
Pa di to vi ljudi radite da vam firme plaćaju brutala kompjutere?
Eventualno kužim ako neko radi 3d design i animacije od doma pa daje lovu za komp jer mu treba brutala rendering (efekti).
Inače sam inženjer, nisu mi nepoznati kompovi od 60k kn za rendering, al ono 99% svega će radit na bilo kojem novom kompjuteru do 500€.
|
Nažalost, probaj raditi malo veće alate ili razvoj i veoma brzo ćeš doći do limita. Lewis je dobro rekao, vrijeme je novac. Kad skratiš jednu analizu sa 14 dana na 7h, 7000€ jednokratno je malen novac.
Zamisli part sa nekoliko tisuća bodya čiji update traje 4-5-6h. Assembly koji u vizalizacijskom modu zauzme preko 30GB RAM-a, part sa takvim surface-ima od dizajnera da ti pamet stane, FEM sa preko 16 milijuna 3D elemenata. Da, može se sve optimizirati no najčešće za to nemaš vremena i na dnevnoj bazi se rade promjene promjene prije prvog design review-a. Nije to više da se na kraju svega napravi finalna analiza i to je to.
Bio neki dan u Sloveniji u firmi koja se bavi izradom hidromotora i ventila. Radne stanice uredno sa 12jezgri, Quadro grafičkim karticama i 64+GB RAM-a.Dizajn, CFD, FEM - sve mora vrtiti. Na jednom poslu oni to isplate, a što tek kad radiš za autoindustriju i nisi 3-4 ruka koja zaradi 30€ po satu ?
Citiraj:
Autor skitnica
Ne mora znaciti. Nekad (cesto) na opcu brzinu i produktivnost rada vise utjece 100kn skuplji mis ili monitor nego 1000kn skuplji procesor i 2000kn skuplja grafika.
|
Upravo to, ne mora značiti. Meni je drugi-treći monitor ogromna prednost, a miš od 70kn dostatan. Number cruncher od 7 000€ je realna potreba, ne luksuz.