Citiraj:
Autor IcyTexx
/CUT/Isto tako i ovaj Mac Pro... Jes, vjerojatno je skuplji od PC-a u jeftinijim varijantama od ovog sa linka, ali opet ne možeš dobiti _identičnu jednako kvalitetnu i složenu_ stvar u PC svijetu. Zato nema razloga nazivati cjenovnu razliku između dva takva sustava "Apple taxom" jer komparabilna stvarčica Mac Prou jednostavno ne postoji./CUT/
|
Citiraj:
Autor IcyTexx
Malo sam se nespretno izrazio. Pričao sam isključivo o DIY buildovima (na što se 99.9999% ljudi zakači da možeš napraviti kvalitetniji, bolji, brži, jeftiniji PC doma na kuhinjskom stolu), ne o ultraprofi workstationima!
Nekako mi djeluje da Apple svojim Mac Pro-om ne cilja na hardcore ekipu koja zna cijeniti takve workstatione, već više na onu ekipu između običnog consumera i profesionalca za određena područja.
/CUT
|
Ne znam na čemu temeljiš svoje tvrdnje. Eto, ja sam radio u grafičkom studiju na Macu i paralelno sam koristio svoj Toshiba laptop s Windowsima jer je stigao jedan fajl koji je započet u Windowsima i trebalo ga je završiti. I ispalo je da je jedna kolegica radila na svom Mac Prou i da se nisam mogao načuditi koliko je njen laptop bio sporiji od mog a gotovo identične mašine, C2D CPU na 2.0 GHz i 4 GB RAM-a, ja vrtio 64-bitne Windowse 7, ona OS X 10.6. Toliko o razlici u brzini.
A razlika u hardveru i kvaliteti hardvera, tu bi tek mogli naširoko raspravljati. U 99% workstationa nalazi se neka BTX matična ploča, ponekad custom made za brand, nekad Supermicro a nekad neka treća. U brand name desktop računalima sam nalazio standardne Asusove ploče i to jeftinije modele od onog koji sam u tom trenutku ja imao u svom računalu. Generalna razlika u svim tim matičnim pločama, uključujući i desktop Mac, je hardver na matičnoj ploči (LAN, WLAN, grafika, BT, SATA kontroler...) i drajveri. Brand name računala imaju na popratnom CD-u, webu i unutar instalacije OS-a uključene stabilne drajvere i takvo računalo je plug-n-play spremno za rad u manje od pola sata koliko treba da se iskonfiguriraju postavke OS-a, korisnika, mreže i printera. Dakle, nema petljanja oko drajvera niti straha da li će raditi sleep mod ili ne. Za radno okruženje idealna stvar. S druge strane, gledajući sam hardver i drajvere, nema nikakve razlike ako ja za svoj kućni PC pokupujem istovjetne komponente u trgovini, čak mogu koristiti drajvere s recimo HP-ovog sajta.
Ako gledaš notebook, nije Mac Pro najbolji ni najbrži niti jedini s aluminijskim kućištem.
Tako da uspoređivati cijenu i kvalitetu Mac i PC računala pada u vodu čim ja stavim komponente svog kućnog PC računala u Mac kućište, pokrenem OS X pa onda vidi da li možeš uopće skužiti da to nije pravi Mac.