View Single Post
Staro 04.02.2014., 00:45   #161
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Malo sam se nespretno izrazio. Pričao sam isključivo o DIY buildovima (na što se 99.9999% ljudi zakači da možeš napraviti kvalitetniji, bolji, brži, jeftiniji PC doma na kuhinjskom stolu), ne o ultraprofi workstationima!
Nekako mi djeluje da Apple svojim Mac Pro-om ne cilja na hardcore ekipu koja zna cijeniti takve workstatione, već više na onu ekipu između običnog consumera i profesionalca za određena područja.

Ali... HP Z802 workstation (nisam gledao ostale, uzeo sam njega za primjer):
$10000 HP - 2 x Intel® Xeon® E5-2697 v2 (2.7 GHz, 30 MB cache, 12 cores), 16 GB 1866 MHz DDR3 ECC Unbuffered RAM (4 X 4 GB), 240 GB SATA SSD; 1 TB 7200 rpm SATA, Graphics: Not Included
$9600 Mac Pro - 1 x Intel® Xeon® E5-2697 v2 (2.7 GHz, 30 MB cache, 12 cores), 64GB (4x16GB) of 1866MHz DDR3 ECC, 1TB PCIe-based flash storage, Dual AMD FirePro D700 GPUs with 6GB of GDDR5 VRAM each.

Koliko samo košta custom izrada i projektiranje komponenti koje ulaze u Mac Pro koji je valjda preko 5x volumno manji od HP Z802? Jedini nedostatak mu je manjak jednog CPU-a, ali ima opako skupe kekse RAM-a (48GB više), 1TB PCI-E SSD-a koji je neusporediv sa 240GB SSD+1TB HDD-a, 2xD700 grafike! A jeftiniji je $400. I vjerojatno bi uspio snizit cijenu za soma dolara da uzmeš 3-rd party 64GB RAM-a.

Naravno, upitan je dizajn i veličina u profi okruženju, ali da se takva kantica koja može stajat na stolu kao ukras napravi, da u normalnom radu bude nečujna i da podnese termalna opterećenja i sve to ohladi potrebno je dosta truda i novaca.

S druge strane, gledajući mogućnost PCI-E proširenja za ozbiljne poslove dolazimo do veoma upitne komponente Mac Pro-a i tu HP svakako odnosi pobjedu. Isto tako za RAM.

Al realno, pretpostavljam da onaj tko gleda takve workstatione neće ni pogledat Mac Pro.

Mislim da postoji neka točka do koje možeš sa Mac Pro-om jeftinije, a da ti ne manjka mogućnosti. Nakon te točke ulaze pravi workstationi. Koji bome nisu jeftini. Gledam ove cijene i Apple je prilično competitive postavio cijene kad usporedim i sa slabijim HP workstationima, da budu on-par po komponentama.

EDIT: Koliko sad gledam, Dell nema ni blizu toliko jake workstatione kao HP i Apple, a cijene su im u nebesima za poluditi.

Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Samo ću reć da cijene ostalih marki u ameriki također idu znatno niže nego su to kod nas.
Govorim samo o US cijenama. Nisam uspio naći neki adekvatan competitor MBPR. Jedino Dell XPS15 kojeg ne mogu skoro nigdje naći jer ga ima u trilijun izvedbi, a mislim da je skuplji nekih $300 i nema PCI-E SSD. I kućište je malo lošije napravljeno.

Citiraj:
Pričam za macbook:
Što se kvalitete kućišta tiče sigurno nećeš naći takvu robustnu izvedbu. Isto bih se usudio reći i za retina ekran iako je za ovo samo pitanje vremena kad će se pojaviti odlični IPS ekrani na svim midrange laptopima. Rezolucija retina ekrana u većini slučajeva nije potrebna, ali neću ju diskreditirati.
MBPR je vani od 6. mjeseca 2012. godine. Bome je pitanje vremena kad će se pojaviti odlični IPS ekrani! Evo, tek sad se počinju pojavljivat i opet ti laptopi nisu nešto jeftiniji. Koliko vidim, uglavnom se radi o nekim ~13" ultrabookovima koji se ne mogu usporedit sa 15" MBPR. Reći da nije potrebna je isto kao reći da recimo Bluetooth 4.0 nije potreban kraj starijih verzija, 802.11ac kraj 802.11n, 15" laptop kraj 13"... Dovoljno je da je razlika između "retina" ekrana prilično vidljiva kad ju metnem kraj svojeg 15" 1680x1050 koja nije mala rezolucija. Benefit "retine" je što ju možeš skalirati na različite "rezolucije", a da je više-manje jednako oštra. To isto ne možeš sa 1080p ekranom na 15", a da ispadne kvalitetno. Igranje sa DPI postavkama je meni, osobno, polurješenje jer sve ispadne prilično čudno koliko sam imao prilike gledati Windows laptope.

Citiraj:
Ostale stvari, procesor, memorija, disk, poglavito grafička kartica je zasigurno u istom cjenovnom rangu svakako jača od macbooka.
Jasno, ali opet ne možeš naći nešto takvo u cjelini benefita koje sam spomenuo ranije. Uglavnom dobiješ znatno deblji, teži, nekvalitetniji laptop. Nije mala razlika nosat okolo cijeli dan na ramenu nešto od 3-4 kile i nešto od 2. Sa diskom se ne bi složio jer MBP linija nudi prilično velike kapacitete za te novce, i to PCI-E SSD-a. Procesori su uglavnom isti (kad ima samo par modela i7), RAM se može razlikovat samo u količini, a MBP kreće sa 8GB. Isto tako ima jako malo laptopa sa 802.11ac. Za grafičku priznajem. Ali to opet nije cjelina, jedino ako ti pola onih featurea koje sam spominjao nije važno (kvaliteta izrade, čvrstoća, debljina, težina). Kao da uspoređuješ SUV i sedan za iste novce... Nisu isti tip auta.

Citiraj:
Kad god se neki proizvođač opasno približi kvaliteti macbooka (kao što je asus napravio sa zenbookom) onda se macoljupci opasno nakostriješe i počnu pljuvati po takvom proizvodu jer je jeftina "kopija".
Ne pljujem ni po kojem proizvodu, dapače. Samo neka ih rade jer tjeraju inovacije iz Applea. Problem je što ih drugi proizvođači uvijek stižu, a kad ih prestignu onda Apple nakon nekog vremena izbaci nešto novo i drugačije. Zenbook izgleda super, ali to je contender Airu koji, priznajem, zaostaje. Ili je takav format ultrabooka negdje na vrhu i teško će ga dodatno stanjiti. Da se podsjetimo, Air je na tržištu u ovom obliku od 2010. godine! Ako se ne varam, drugi proizvođači su ih stigli prošle godine?

Citiraj:
S druge strane mišljenja sam da velika većina korisnika koji vole imati jaču grafičku karticu u laptopu trebaju kupiti gamersku mašinu, a ne mastiti tipkovnice na laptopima.
Tu se i ja slažem. U trenutnom Early 2011. MBP 15" dediciranu grafičku sam koristio valjda 1% vremena u dvije i pol godine koliko ga imam. Jedino ako ti može pomoći u nekom blagom-neprofi hobi video editingu, recimo za YouTube ili takve stvari. Tu je onda korisna.

Citiraj:
Isto tako nisam nigdje vidio dal je mac testiran na bilo kakve MIL standarde, dok jedan HP elitebook jest primjerice.
Čemu?

Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 04.02.2014. u 01:01.
IcyTexx je offline   Reply With Quote