View Single Post
Staro 02.02.2014., 21:55   #108
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Vidim da se rasprava zakuhava pa ću dodati malo papra...

Stabilnost svakog OS-a će u dosta ovisiti o korisniku i načinu upotrebe računala. Imao sam hrpu slučajeva gdje su ljudi trpali u sistem sve i svašta pa se dešavalo da im na kraju sve počne štekati. Najbanalniji primjer - čovjek instalirao 5-6 verzija raznih MP3 playera pa mu na kraju niti jedan MP3 nije zasvirao jer su se programi i codeci međusobno potukli. MP3 proradio od prve čim sam maknuo sve osim defaultnog programa. Slučajeve gdje su "tete Štefice" pretumbavale lokaciju mape Program Files ili preimenovale mapu My Documents i čudile se kako to da se mapa My Documents opet pojavila neću niti komentirati.
Za stabilnost OS X-a dosta su zaslužne greške iz Appleove prošlosti, oni stariji će se sjetiti veselja s ekstenzijama (ali i fontovima u sistemu 9.x), gdje jedan program trpa u sistem svoju ekstenziju koja nije jednake verzije kao ona koju drugi program stavlja a istoimena je ekstenzija. Ali opet, niti OS X nije bez greške, eto svježe instalacije OS X 10.8.2 pa ne radi novi Adobe Flash Player. Normalna je stvar da se neki program skrši, legalan CS3 na mašini pa hop, ode, ne tako često ali jednom u dva tjedna je dovoljno da se radi Save malo češće... Ako netko sad kaže da to nije do OS X-a onda isto tako treba razmisliti jesu li nestabilni Windowsi ili softver u Windowsima.
Da mi netko želi pokloniti računalo i daje mi na izbor Mac i PC, vjerojatno bih uzeo snažniji hardver. Pri tome ne mislim nužno na zvijer sa 6 GHz procesorom i integriranom grafikom već dobro izbalansiranu mašinu koja će imati dobar CPU i grafičku karticu barem u klasi Nvidije 660.
I kad se kaže da netko ima "osjećaj da nešto radi fluidnije", to nije mjerljiva stvar, to je subjektivan dojam i subjektivno mišljenje. Ne možeš uzeti štopericu i reći da OS X jednako brzo otvara prozore kao i Windowsi i uz to tvrditi da je to OS X napravio fluidnije. Isto kao da raspravljamo da li je bolja purica s mlincima ili odojak, nekome paše jedno, nekome drugo a nema univerzalne preporuke i ocjene što je bolje.
Znam ljude koji imaju jača računala od mene za surfanje Internetom i pisanje u Wordu i znam ljude koji imaju Pentium 4 i na njemu rade čudesa. Svatko si može složiti računalo po svojoj mjeri i staviti softver koji njemu odgovara, pri tome mislim i na OS i na sve programe, ne zaboravite da je nekome dovoljno pokrenuti XBMC i MAME emulator, netko radi rendering a netko se samo igra na računalu. Pri tome nije lijepo popljuvati nečiji izbor niti tvrditi da je jedno bolje od drugog a da za to nema pravih argumenata.
Sve ovo gore navodim kao netko kome je prvi posao bio radno mjesto voditelja prodaje u jednom Apple centru, radio sam i na Macu i na PC-u paralelno i još uvijek (na žalost sada samo honorarno, u potrazi sam za poslom) radim, doduše kod kuće imam Windowse i OS X (hackintosh). I znam da postoje problemi i kod Windowsa i kod OS X-a i opet mogu reći da su oba operativna sustava odlični, stabilni i brzi.
Sinac je offline   Reply With Quote