Citiraj:
Autor calypso
/CUT/
Overvoltanje coolera, pa onda ono overvoltanje CDROMa i HDD-a da se brze vrte...  Al na kraju sam uspio napravit to da mi se vrata od CDa otvaraju za manje od sekunde!!!  24V je 24V...
/CUT
|
Već vidim kako Ameri iskušavanju novo ubojito oružje - lansirnu rampu CD/DVD medija...
No, dobrano si se raspisao ovdje. Samo da ja nadodam svoja iskustva, kao netko tko ima puno iskustva ali na žalost nezavršen faks jer su se roditelji razbolili taman u vrijeme rata pa sam se morao primiti posla. Radio sam kao IT tehničar i samostalno i za jednog kolegu koji je skužio da imam puno mašte koju koristim u rješavanju problema pa me slao tamo gdje je znalo zagustiti.
1. Pojavljujem se u jednom državnom poduzeću gdje imaju hrpu stručnjaka s diplomama i na jednoj radnoj stanici "zarobljen" neki projekt koji nisu mogli nastaviti raditi jer je računalo ispalo s mreže a po Murphyu je naravno hitno. Dođem, pogledam računalo i vidim da lampica kod LAN-a svijetli, dakle kabel radi. Odem do drugog računala, pogledam rang IP adresa, pingam neku visoku adresu i vidim da je slobodna, vratim se na prvo računalo i zadam fiksnu IP adresu i mreža proradi. Gledalo mene 5 ljudi kako to radim i zavlada muk i pitaju me što sad. I onda objasnim da na DHCP serveru stave tu dodijeljenu fiksnu adresu u popis Excluded adresa i stvar riješena. Mislim da su još jedno pola sata gledali u smjeru u kojem sam napustio firmu.
2. Druga firma kojoj je jedna "poznata, priznata i velika IT" firma održavala računala, opremu i mrežu, imala je problema da se barem jednom ili dvaput tjedno nešto potuklo na mreži tako da su javljala računala poznatu "IP conflict" poruku. Naravno da sam od prve pogodio da su problem bili HP mrežni printeri koji su bili postavljeni preko HP Printing Utilitya i nitko nije ni gledao IP adrese printera koje su bile postavljene na neke fiksne adrese koje nisu bile izuzete u na DHCP serveru. I tako se događalo da računala dobiju zauzete adrese. I opet su svi bili zbunjeni kad sam u 5 minuta isprintao config page svakog printera i excludao adrese na DHCP severu i riješio problem.
Ovo navodim isključivo kao potvrdu da osim "znanja na papiru" stvarno treba imati i nešto iskustva ali i dobru maštu pa malo provrtiti moguće scenarije pojavljivanja problema. Isto tako, svako iskustvo, bilo pozitivno ili negativno, treba podići nivo samouvjerenosti i dati dobro zaleđe da se uvjeri korisnika da je ono što se radi ispravno i dobro.