Citiraj:
Autor 1v@n
Tužno je što sam ja jedini koji je otišao zbog takvog odnosa, dok drugi trpe i zadovoljni su što uopće imaju posao, iako su sposobni za više. Nekoliko mladih magistara je radilo sa mnom i pomirilo se sa situacijom, što je tužno.
Ne znam kako firma uopće može čovjeka toliko uništiti da misli da nije sposoban za ništa drugo i da prihvaća sve čime ga firma može natovariti.
|
E, vidis, sad dolazimo do srzi problema radnika... Bit studos je super, zelen si pa ti nista nije jasno... Ali kada dodjemo do radnika i do toga da su potplaceni, moje osobno misljenje je da su si sami za to krivi... Imaju besplatno visoko skolovanje, imaju mogucnost otici u drugu firmu, ili pokrenuti vlastiti biznis pa raditi sa strancima (zasto svi moraju u Hrvatskoj raditi sa Hrvatima je nesto sto mi nikada nece biti jasno)... Ali ne, oni kad nadju posao za 3000kn svi sretni, trljaju rukama, i odma hop i u kredit (auto ili stan najcesce)... I onda se zacementiraju i ne mogu se mrdnut sa te pozicije vise i kukaju kako imaju malu placu... Pa sami su si krivi za to, mogu dat otkaz kad pozele...
Majkemi, ja bi u srednju skolu uveo predmet - upravljanje financijama... :/
Drugi problem koji je nevidljiv obicnim radnicima, a poslodavci ga itekako dobro osjete su ugovori na neodredjeno i zastita radnika koji je zasticeniji od lickog medvjeda... :/ Zasto ja ne bih mogao uzeti covjeka kada mi treba i platiti ga za ono vrijeme za kolko mi treba da mi obavi neki posao? Zasto ga moram zaposliti na neodredjeno i onda da se od mene ocekuje da mu stalno isplacujem placu ako posla nema a ja mu realno ne mogu dati otkaz jer onda po zakonu ne smijem zaposliti nikoga unutar 6 mjeseci na isto radno mjesto... Pa poslovanje je moj rizik, i ako posla nema (a realno, sada ga nema), zar cu se ja zaduzivati ko kreten ili nedajboze bit krivicno gonjen za neisplatu placa ako meni taj radnik u ovom trenutku ne treba? Za 3 mjeseca ko zna, mozda bi bude trebao, mozda ne...
Treci problem je apsolutno nemobilna radna snaga... A sami smo si za to krivi jer zelimo posjedovati nekretnine... Super, kupis kucu u Rovinju/Djakovu i dobijes posao u Zagrebu koji je realno dobro placen, i sta ces? Svaki dan putovat do Zagreba? Nemamo mi rijesenu cestovnu i zeljeznicku mrezu ko Francuzi da si takve gluposti mozemo dupostiti...
Itd, ima tu jaaaaako puno 'nevidljivih' problema zasto smo mi u ovakoj gabuli u kakvoj jesmo...
Onima sto traze savjete za interview za posao...
1. Budi svoj i ponasaj se normalno, ali pristojno
2. Prije interviewa se raspitaj cime se sve firma bavi i prouci koji je opis radnog mjesta i onda postavljaj pitanja vezana uz to radno mjesto (a prije toga ih doma lijepo osmisli)
3. Razmisli sto bi zelio raditi za 5 godina od sada jer je to standardno pitanje
4. Prouci standardna pitanja i osmisli odgovore na njih (pun je internet standardnih pitanja inace)
5. Nemoj bas zakasnit, dodji 5-10 minuta ranije i najavi se na recepciji
6. Ovo sada nije smijesno - sjedni se ispred 5 sestrinih medvjedica/lutkica, i osmisli nekakav interview kako mislis da bi to trebalo izgledati i onda nek ti to bude publika, a ti pricaj sta te budu pitali. Trik je u tome da se pripremis i da se ne pogubis, nakon sto 10 puta budes tako lutkicama (ja recimo pricam ormarima, policama i vratima) kako ti sebe vidis u firmi, bit ce ti puno lakse to isto ponoviti pred pravim ljudima