View Single Post
Staro 27.01.2014., 16:30   #124
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Tužno je što sam ja jedini koji je otišao zbog takvog odnosa, dok drugi trpe i zadovoljni su što uopće imaju posao, iako su sposobni za više. Nekoliko mladih magistara je radilo sa mnom i pomirilo se sa situacijom, što je tužno.

Ne znam kako firma uopće može čovjeka toliko uništiti da misli da nije sposoban za ništa drugo i da prihvaća sve čime ga firma može natovariti.
E, vidis, sad dolazimo do srzi problema radnika... Bit studos je super, zelen si pa ti nista nije jasno... Ali kada dodjemo do radnika i do toga da su potplaceni, moje osobno misljenje je da su si sami za to krivi... Imaju besplatno visoko skolovanje, imaju mogucnost otici u drugu firmu, ili pokrenuti vlastiti biznis pa raditi sa strancima (zasto svi moraju u Hrvatskoj raditi sa Hrvatima je nesto sto mi nikada nece biti jasno)... Ali ne, oni kad nadju posao za 3000kn svi sretni, trljaju rukama, i odma hop i u kredit (auto ili stan najcesce)... I onda se zacementiraju i ne mogu se mrdnut sa te pozicije vise i kukaju kako imaju malu placu... Pa sami su si krivi za to, mogu dat otkaz kad pozele...

Majkemi, ja bi u srednju skolu uveo predmet - upravljanje financijama... :/

Drugi problem koji je nevidljiv obicnim radnicima, a poslodavci ga itekako dobro osjete su ugovori na neodredjeno i zastita radnika koji je zasticeniji od lickog medvjeda... :/ Zasto ja ne bih mogao uzeti covjeka kada mi treba i platiti ga za ono vrijeme za kolko mi treba da mi obavi neki posao? Zasto ga moram zaposliti na neodredjeno i onda da se od mene ocekuje da mu stalno isplacujem placu ako posla nema a ja mu realno ne mogu dati otkaz jer onda po zakonu ne smijem zaposliti nikoga unutar 6 mjeseci na isto radno mjesto... Pa poslovanje je moj rizik, i ako posla nema (a realno, sada ga nema), zar cu se ja zaduzivati ko kreten ili nedajboze bit krivicno gonjen za neisplatu placa ako meni taj radnik u ovom trenutku ne treba? Za 3 mjeseca ko zna, mozda bi bude trebao, mozda ne...

Treci problem je apsolutno nemobilna radna snaga... A sami smo si za to krivi jer zelimo posjedovati nekretnine... Super, kupis kucu u Rovinju/Djakovu i dobijes posao u Zagrebu koji je realno dobro placen, i sta ces? Svaki dan putovat do Zagreba? Nemamo mi rijesenu cestovnu i zeljeznicku mrezu ko Francuzi da si takve gluposti mozemo dupostiti...

Itd, ima tu jaaaaako puno 'nevidljivih' problema zasto smo mi u ovakoj gabuli u kakvoj jesmo...

Onima sto traze savjete za interview za posao...

1. Budi svoj i ponasaj se normalno, ali pristojno
2. Prije interviewa se raspitaj cime se sve firma bavi i prouci koji je opis radnog mjesta i onda postavljaj pitanja vezana uz to radno mjesto (a prije toga ih doma lijepo osmisli)
3. Razmisli sto bi zelio raditi za 5 godina od sada jer je to standardno pitanje
4. Prouci standardna pitanja i osmisli odgovore na njih (pun je internet standardnih pitanja inace)
5. Nemoj bas zakasnit, dodji 5-10 minuta ranije i najavi se na recepciji
6. Ovo sada nije smijesno - sjedni se ispred 5 sestrinih medvjedica/lutkica, i osmisli nekakav interview kako mislis da bi to trebalo izgledati i onda nek ti to bude publika, a ti pricaj sta te budu pitali. Trik je u tome da se pripremis i da se ne pogubis, nakon sto 10 puta budes tako lutkicama (ja recimo pricam ormarima, policama i vratima) kako ti sebe vidis u firmi, bit ce ti puno lakse to isto ponoviti pred pravim ljudima

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4