Zwer nisi u pravu. Renesis, ja i jos 15 ferovaca iz Stuttgarta se ne slazemo s tvojom izjavom.
Ovo za placu nije istina nikako. Dobit ces istu placu kao nijemac jer te ne bi ni uzeli u obzir da mogu naci nekoga lokalno, bez papirologije i sl. petljanja (sto je u .de ipak kamilica prema nasoj birokraciji).
Ako si trazen, dobit ces i bolju placu nego neko lokalan jer je potraznja za strucnim kadrom vrlo visoka. Moja placa je veca od one nijemca jer sam im objasnio da mi se ne isplati seliti, davati otkaz, mijenjati zivot itd. da bi bio na nuli. Take it or leave it. Dogovorio sam placu vecu nego sto bi dobio nijemac. Zasto? Zato sto nemaju izbora, trebaju radnike i oni ce uvijek naplatiti tvoj rad, naravno ako znas nesto sto je trazeno.
Jezik u IT/ET bransi nije prepreka, AKO pokazes volju za ucenjem. Svako postojece znanje jezika je naravno veliki plus.
Nijemac najprije gleda tvoje iskustvo i tu prolazis ili padas. Naravno da ce provjeriti da li znas ono sto si napisao da znas (ja sam doletio tjedan dana na probu). Diploma je plus jer te moze zaposliti bez radne dozvole.
Njemacka je jos uvijek broj 1 za emigraciju. S obzirom da ne zivimo kao kornjace s Galapagosa, isplati se probati.