Vidim da se u zadnje vrijeme dosta pricalo o kvaliteti ovih kineskih drlja pa da i ja nešto pridodam.
Od onoga što je meni prošlo kroz ruke tj. malo se duže koristilo su Cubot GT99, Haier W910, Lenovo A390, ZTE v967s
i sad sam nabavio Huawei Ascend P1 i Newman N2.
Po pitanju kvalitete ja bi to složio ovako od naboljeg pa prema najgorem (bez ova zadnja dvojca jer su još nova):
Haier W910, Lenovo A390, ZTE v967s, Cubot GT99.
Cuby je zadnje smece koje se doslovno raspada, da ne ponavljam probleme GPSa, mreže, bluetootha i tako to, jedino ima OK fotke i to je to.
ZTE, iako na njemu sve radi odlicno razocarala me izrada koja je bolja od Cubota ali ipak ispodprosjecna, mob se doslovno raspekmezi i od najmanjeg pada,
pogotovo onaj crni obrub oko ekrana. Takoder me smeta ZTEova politika uvaljivanja svega i svacega pa su kasniji modeli imali još slabiji proc i kameru, koji su ionako dno dna...
Haier je odlicno složen i izdržljiv mob, kod mog brata je prošao svašta i još radi, bio je i u moru, promocio, rastavljan je i opet kad se sklopi izgleda ko novi, nigdje ne škripi, plastika je kvalitetna.
Lenovo zasad nije imao nikakvih problema i kvaliteta plastike je barem 3 puta bolja nego na ZTEu. Mana mu je opet MTK cipset.
Opcenitog sam mišljenja da je svaki mob sa MTK cipsetom jeftino sranje koje samo na papiru zvuci lijepo.
Evo jedan dokaz, na nijednoj MT6589ki ja nisam vidio prihvatljiv gameplay.
RR3 i Asphalt 7 je neigriv (osim ako vama nije problem gledati slideshow od igre) a vidi cuda na Huaweiu P1
koji ima zastarjeli Texas Instruments OMAP 4460 (dual core na 1.5GHz i PowerVR SGX540) ide bez problema.
Znaci ima slabiju grafiku SGX540 prema SGX544 u 6589ki i opet ide dosta bolje, cak i kretanje menijima je brže a sve ovo je testirano na ICSu ne JBu gdje su performanse još bolje.
Da se nadovežem i na Newmana kad se već spominje, nisam ga nešto puno koristio pa je rano za zaključke.
Došao je sa nekim bezveznim romom bez gappsa i ja sam odmah bez imalo razmišljanja stavio rom ed Xtreamera.
Xtreamer prodava isti mob pod imenom Joyz, rom je gotovo stock android sa Apex launcherom i zasad koliko sam vidio bez ijednog buga što inače i nije slučaj na Newmanovim firmwareima.
Mob je stvarno hebeno brz i sve se odvija trenutno, jednostavno neusporedivo s MTK sranjem. Antutu je oko 18000.
Ovako na prvu mob izgleda izrađen kao tenk i dosta je masivan, nigdje ne škripi i sve to super izgleda.
Naravno to ništa ne mora značit, vidjet će mo kad se prvi put zvekne od pod.
Ovako zasad prezadovoljan i vidi se da je mob viša klasa od ovih MTK poluproizvoda do 200$ koje sam vidio / koristio.
Ono što bi na ovom mobu trebalo biti najbolje a to je kamera to me na kraju najviše i razočaralo.
Nisu problem slike i kvaliteta već sam očekivao trenutno okidanje i zero shutter lag a što nije slučaj.
Pri dobrom osvjetljenju fokusira i okida jako brzo, međutim u zatvorenom pod umjetnim osvjetljenjem nekad mu treba oko sekunde (možda nekad i više) da fokusira i okine.
Evo par primjera od jučer (napominjem da je bio kišovit dan i da nisam skinuo foliju s objektiva koja je izgleda bila malo zamašćena )