Tema: 4K monitori
View Single Post
Staro 19.01.2014., 14:54   #37
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Mileni Pregled postova
Nhf, no previse filozofiras. Za programiranje mozes koristiti bilo koji monitor. Znam jer ja tako radim, a probao sam sve i svasta. Provjeri samo koliko sam monitora ovdje unazad godinu dana prodao.

Ja osobno zelim sto vecu rezoluciju. Jer trnutacno imam najjaci model retina MBP, i posebice nakon nje kuzim pixele vise nego prije. A kako i sam vjerojatno znas, rMBP ima 2880x1800 na 15" ekranu.
Nadalje, u vise navrata sam napisao da to MENI smeta. I cak napomenuo da je to moj subjektivan dojam. Programer sam, meni iskreno ne treba nakakva kalibracija boja, niti me odsjaj pretjerano smeta. Volim imati malo zivlje boje, i volim da je bijela pozadina - bijela, a ne kao kod Della mutno zuckasta.

I jos jednom cu ponovit - to su moje osobne zelje i moji osobni prohtjevi. Volis matt? Odlicno, imas puno veci izbor za kupovinu od mene. Puno veci. No onda mi barem pusti moje puste zelje da se barem nadam ponekom dragulju koji nece imati pretjerani matt premaz preko sebe. Jer eto da jos jednom ponovim - MENI je odvratan. Meni!

P.S.
I naravno da navijam za sto vecu rezoluciju. Osobno cekam na 4K ekran sa 16:10 omjerom i onda odmah kupujem. Skaliram ga u OSX-u na 1900x1200, imam odlican monitor sa poprilicno visokim PPI-em za rad. No recimo i da nema matt premaz na sebi, da kupim ovog Della dobio bih 1920x1080 monitor nakon skaliranja. Tih 120px meni osobno igra veliku razliku
Zelis sto vecu rezoluciju o onda bi skalirao da dobijes efektivno 1920*1200 ? Kako je to veca rezolucija onda . Veca rezolucija je potrebna za vecu radnu povrsinu (u vecini slucjaeva, visoki PPI za nekog ko progrmaira su price za malu djecu i opce ti netrebaju zivlje boje dok programiras niti veci PPI jer gledajuci sa 60-70cm neces bas imati problema sa citnajem texta ako je vid u redu) ako mi je radna povrsina ista ko na obicnom 24" sto bi onda dao tolke pare za razliku u cijeni, cista ludost IMHO. I sam kazes da tebi nije prejerano bitna kvaliteta prikaza za progrmairanj (ponavljam imam di usporedit Dell premaz i Asus premaz svakodnevno i dalje nevidim o cem pricas o kakvoj mutnoj slici kod Della zbog "prejeranog" premaza ili zuckastoj bijeloj boji i slicno). Vrati te monitore nazad i trazi ispravne je rocito si dobio neke defektne onda. Kod mene 4 Della sa IPS matricom u svakodnevnoj uotrebi i nema ni govor ao zuckastoj bijeloj ili mutnoj slici).

Znaci ako neko filozofira onda si to ti jer 99% ostalih ce se sloziti da su Dellovi IPSovi olican "bang for buck" i da ove jace serije nemaju bas problema koje ti navodis ako si dobio ispravan primjerak, naravno . Bio sam kod kolege u studiju koj ima 30 radnih mjesta i svi imaju jedna 30" Dell i jedan 24" sa strane za radit a u kucistu MAC Pro (ali na windowsima zbog manjka softwarea na OSXu). Znaca pere nisu problem nikakv (ima covjek svoju zgradu/studio za Mocap/VFX) i kupio je ono sto je htio a sigurno nebi kupio Dell sa prejakim matt prmazom koji ima zutu umjesto bijele i mutnu sliku .

BTW sta to tocno konkrento "tvoji" graficari rade da ima taj novi 24k nije valjao uopce kao sto kazes (neuzimajuci sad u obzir trenutnu pretjeranu cijenu u obzir). Sta sad koriste kad im ovaj nevalja koji pokriva 100% AdobeRGB gamuta ? Pogotovo ako mozd akao tebi treba vise PPI pa ce ekfektivno skalirati i dobit za moj ukusu premalih 1920*1080 rezolucije ?

P.S. Nitko tebi ne brani da ti kupis sta hoces i da se tebi nesto svidja ili nesvidja (dapace, svako bira za svoje pare) ali iznosis neke teze i opise koji nisu upce tocni niti su cinjenice (zuckasta, bleeding pretjerani, kalibracije, mutna slika, prejaki matt premaz...) to je jedini problem koji ja imam s tvojim replyom. Za ostalo, iskreno bas me briga oces gledati super duper full-semi-malo glossy/ogledalo ako zelis dok radis ali to ne znaci da su tvoje teze tocne . Samo to nista vise.