Jutros dobio i Geniusovog NetScroll Optical, radi uredno kao što sam i očekivao.
Također stigao i onaj famozni komadić eloksiranog lima sa dva ventilatora 4 x 4, 12V 0.1A koji s lakoćom pričvrstio na HDD i ne pregrijava se više.
Najprije sam pokušavao nešto u kućnoj radinosti, al na čitavom disku ne postoji neka dovoljno velika ravna ploha koju bi razuman čovjek zabijelio masti i pritegnuo na hladnjak za kontaktno odvođenje topline. Ovo bi mi inače bilo draže. Ništa ne šumi, traje u beskraj. Ali grebiga. HDD je tako napravljen. Ventilatori jednostavno upuhuju zrak u taj prostor između njegovog dna, gdje je najvećim dijelom elektronika, i lima na koji su montirani. Onda zrak struji van prema natrag i naprijed gdje je otvor.
Disk radi lijepo, tiho. Ventilatori se nešto malo čuju. ali uglavnom u šššššššššš spektru što je podnošljivo. Kad im ležaji odu u vječna lovišta, trebati će mijenjati... jeftino je, a to je dobro. I loše također: jer svi jeftini ventilatori ne traju dugo.
Nakon nekog vremena počnu klepetati i zavijati, priozvoditi ostale iritantne zvukove.
...dark side of the Force