Citiraj:
Autor FitzTN
... Inače, BTW. ovaj uređaj je čista, ali čista Kina, taj font prepoznajem na kilometar, nema šanse da to ima suglasnost za išta, a osobito ne za HEP-birokrate, ali sam siguran da je točan u 10%.
|
Htio sam i ja to napisati, ali ako je ovjeren od strane HEP-a onda se ne bi štel mešat
Šalu na stranu, svejedno kojim god mjeračem se mjeri, jer on ionako služi samo kao pomoćni alat da se utvrde sumnjivi potrošači. Mjerenje tim "službenim" uređajem ne oslobađa korisnika od plaćanja potrošene el. energije
Citiraj:
Autor legija
aj budemo i to vidjeli mada bojler star 3 mjeseca imam racun od njega. Nemoze se u 3 mjeseca skupit kamenac. A sa starim bojlerom sam imao istu potrosnju kao i sa ovim novim
|
Da imam takav problem (srećom, stari mi je davno radio kao elektro-instalater), išao bi sljedećim putem:
- Nabavio bi digitalni voltmetar (multimetar/unimer), te mjerač potrošnje za utičnicu kakav sada imaš.
- Spojao bi trošila na njega (jednog po jednog), ali s tim da bi počupao sve osigurače koji nemaju veze s trenutnim trošilom, te isključio sve ostale uređaje koji se napajaju preko tog osigurača (a trenutno se ne mjere). Na ovaj način se mogu i žarulje mjeriti, tj. trošila koja su direktno spojena na razvodnu kutiju (bez utičnice).
- Ostavio bi mjerač da mjeri, dok bi na osiguraču mjerio struju (tj. pad napona, jer bi mi služio kao shunt), te na temelju toga izračunao snagu.
- Usporedio bi brojke na mjeraču sa izmjerenim brojkama na osiguraču, da vidim da li negdje između trošila i osigurača dolazi do gubitaka.
- Postupak bi ponovio za sva trošila na navedenom osiguraču, a onda bi pojedinačno ponavljao postupak za ostale krugove/osigurače.
Na ovaj način pokrivaš sva moguća trošila, te usput provjeraš da li negdje "curi" struja na zemlju (loše instalacije). Ukoliko je nekakav "kratki" spoj da guta struju, a ne izbacuje osigurač - nešto slično onom problemu što su neki imali sa neispravnom FID-ovkom.
Usput bi zamijenio i osigurače, tek toliko da ih eliminiram. Nakon ovoga, ukoliko se ne otkrije uzrok, jedini eventualni krivac ostaje glavna razvodna kutija i brojilo.
Naravno, ovo je malo opasniji scenarij ukoliko nisi na "ti" sa strujom i instalacijama.