Citiraj:
Autor legija
stari moj jesi ti vidio di sam ja napisao da sam mjerio svaki uredaj tjedan dana. Znaci na perilici od suda mi je bilo tjedan dana x4 i eto ti mjesecne potrosnje.
|
Ne, pretpostavka ti je kriva. To ako si jedan tjedan potrosio jedno, ne znaci da ces i drugi isto toliko, neznam zasto mislis da se tako moze racunat kad se nemoze.
Citiraj:
Svaki tjedan trosimo svega isto razlika je mala
|
Ocito nije, rezlika je 500kn.
Citiraj:
A da kupim 10 takvih uredaja nema smisla a i ta cifra bi me ispala 4500kn a nevidim razlog zasto to napravit.
|
Pa da se uvjeris da ti radi sve ok ili ne. Osobno ne vidim ni ja razloga da se to napravi ali eto ti si i prvi uredjaj toliko platio. Mislim da ih se da nac za 20ak kuna.
Citiraj:
Da sam napravio ovo racunanje trebalo mi je 2 mjeseca
|
Mogo si sam napravit besplatno racunanje u mjesec puno tocnije nego ovo sta si tu izracunao. Svaki uredjaj ukopcan u struju ima svoju snagu (W jeli). Uzevsi da je sve tocno napisano, svakom mjeri vrijeme ukopcano u struju, zbroji i pomnozi i eto ti kwH. S tom razlikom da ne trose svi uredjaji uvijek max snagu ali to bi taman upalo u odstupanja.
Citiraj:
Jer ako upalim bojler a nije radio neko vrijeme normalno kada ga upalim da ce jest nenormalno struju dok se grijaci ne upale tako i svaki uredaj.
|
Vidis, ne baratas osnovama. Sta, bojler ima potenciometar te trosi vise "dok se grijaci ne upale" ? :P
Ne, kad god grijac grije, trosi koliko pise. Pa voda unutra bila mrzla ili topla. S tom razlikom, da vrijeme potrebno da zagrije mrzlu vodu na postavljenu temperaturu je duze od vremena koje je potrebno da se zagrije topla voda. Stoga manje energije potrosi da zagrije toplu vodu, sto vodi da manje radi, sto vodi da manje potrosi. Al ne potrosi on vise struje "dok se grijaci ne upale" u odnosu "kad su grijaci upaljeni".
Znaci ako te zanima gdje je ostatak, napravi mjerenje kako treba pa ces onda znat gdje je. Ovak izmjerit tjedan dana par potrosaca i rec "fali 500w" nista ne znaci. Brojilo si promjenio, ne vrti se kad je sve iskljuceno, sanse da ti struja "nestaje" su minimalne.
EDIT:
Da se nadovezem, evo sam pogledao svoj bojler, 2kwh. Sad uzmi u obzir da po nekim izracunima bojler radi dnevno 3 sata za 4oclanu obitelj (iako je ovo totalno random, posto grijac->w se trosi za zagrijavanje na XX temperaturu XXX litara vode, te nijedna od ovih nepoznanica nije zanemariva cinjenica). Vise vode, visa temperatura -> grijac duze radi -> vise kwh. Ali eto, uzmimo priprosto racunanje 3h dnevno, meni ispada za stan da potrosim 240Kwh mjesecno na bojler. Cinjenica da si ti bojer+sijalice uzeo kao "aj dodamo jos 120Kwh" pokazuje da si udaljen od realnosti stvarne potrosnje.