View Single Post
Staro 12.01.2014., 14:10   #254
Sardi
Premium
Moj komp

Sardi's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
HP Pavilion g7-1232sg

- 2.4 GHz Intel Core i5-2430M
- 4 GB DDR3 (max. 6GB)
- AMD Radeon HD 6470M (512 MB DDR3 dedicated) + Intel HD 3000
- 43,9 cm (17,3") HD+ High-Definition LED BrightView Display (1600 x 900)
- Hard Drive 500 GB SATA (5400 rpm)
- SuperMulti DVD±R/RW with Double Layer Support

Moram prvo reći da sam ja ovaj HP kupio izvan Hrvatske. Zašto to prvo govorim - zato što me 95% prijatelja proglasilo ludim kad sam im rekao da sam kupio HP. Navodno u Hrvatsku dolazi neka lošija kvaliteta HP laptopa (koliko sam primjetio za HR se isporučuje Pavilion g7 sa AMD procesorima) koji se kvare i pregrijavaju ko ludi, no, ja sa svojim laptopom nemam apsolutno nikakvih problema. Jednom mjesečno potrošim kanister komprimiranog zraka da ga pošteno ispušem, bateriju vadim kad je ukopčan na struju i 99% vremena mi stoji na cooleru NotePal U3 Plus kojeg inače možete koristiti kao nosač laptopa, onako, za prvu ruku.

Ovo mi je treći laptop u životu (nakon eMachinesa i Toshibe), i moram priznati da sam s ovim pre zadovoljan. Istina, moje potrebe od laptopa nisu velike (17.3" display, surfanje, gledanje filmova, audio editiranje i produkcija), ali ovaj laptop ih sve zadovoljava. Tipkovnica sadrži numpad, a iskorištene su i funkcijske tipke koje nisu bile u prijašnjim laptopima, pa je ovaj olakšanje svakodnevnih postupaka tipa smanjivanje/pojačavanje svjetlosti displaya ili zvuka.

S obzirom da lap ima 2 grafička procesora, jako mi se sviđa AMD Catalyst Control Center za konfiguriranje korištenja grafičkih procesora (switchable graphics). U tom programu dodijelite svakoj aplikaciji koju imate na računalu (tj. onoj kojoj želite) jednu od 3 opcije korištenja grafičkih procesora: "High Performance" - "Power Saving" - "Based on the power source" - a s time automatski smanjujete i grijanje laptopa - jednom kad sam sve poštimao (pa čak i word stavio na power save), grijanje se primjetno smanjilo.

Kad smo kod Catalyst Control Centra - tu sam imao problem kada sam krenuo s nadogradnjom tog softvera i drivera grafičke kartice. Nije dovoljno samo instalirati novu verziju Catalysta, potreban je kompletan clean install, jer u protivnom se neće pokrenuti i davati će poruku da "nema kompatibilnih AMD drivera instaliranih i/ili nema kompatibilnih grafičkih procesora". Morao sam kompletan clean install napraviti, brisati drajvere i za Intel HD3000 i za AMD Radeon i sam Catalyst centar, ali možda ono najbitnije - ne instalirajte drivere za Radeon sa Windows Updatea - s tim driverima Catalyst nije kompatibilan (bar meni).

Ono što mi se pri grafici ne sviđa je to što je grafičkim procesorima automatski dodijeljeno 512mb radne memorije i vi tu ne možete ništa pa čak ni u BIOSu. Al ajde ok, nikad nisam iskoristio više od 75% kapaciteta radne memorije odjednom, ali opet bi bilo lijepo imati tu opciju u BIOSu.

Sam BIOS je jako štur i osnovan, tako da nemojte očekivati neko veće prčkanje po njemu.

Baterija traje više od 2 sata.

Veliku zamjerku imam na gornji dio laptopa (dakle plastika iza displaya). Taj dio je napravljen od nečeg što se jako lagano ogrebe. Kada sam dobio laptop, na tom dijelu je bila zalijepljena prozirna folija a na njoj natpis "Molimo da ne mičete ovu zaštitnu foliju ako planirate vraćati laptop!" Naravno da sam tu foliju maknuo jer ne izgleda lijepo, i pri prvim nekim lakšim kontaktima te površine sa nečim tvrđim - ostaju crte, tako da je taj dio plastike kod mene izgreban. Nema toga puno, ali se zato vidi.

HDD je od 500gb, sa instaliranim Win7 Home i odvojene 2 male particije (sve skupa 20gb) za recovery i HP programe. Mjesta za drugi HDD nema, pa sam izvadio optički uređaj i uz HDD Caddy ubacio još jedan HDD.

Ventilator nije glasan i radi stalno, i to je jedna od opcija koju možete postaviti u BIOSu - da radi stalno i da se automatski ubrza kada se laptop više ugrije, ili da je stalno ugašen no da se automatski upali samo kada treba izbaciti vrući zrak vani. Ja sam odabrao prvu opciju. No tu pripazite - ako se u jednom trenutku prebacite na opciju br 2, pa se odlučite vratiti na opciju br 1, moglo bi vam se dogoditi ono što se meni 2 puta dogodilo - da se ventilator neće upaliti (a na opciji br 1 mora raditi stalno). U tom slučaju morate napraviti HARD RESET, uputstva imate na netu. Inače, laptop je najtopliji u lijevom donjem kutu, od lijevog SHIFTa prema dolje, i to ja znam osjetiti jače kada tipkam a dlan mi oslonjen na taj dio laptopa.

Audio sustav je dobar s obzirom da je u laptopu.

Od ostalih "sitnica" ima web cam, mikrofon, 3xUSB 2.0, HDMI, VGA, čitač kartica, LAN port.

Sve u svemu jako sam zadovoljan, ocjena 10/10 .
Sardi je offline   Reply With Quote