Pozdrav dragi ljudi!
Naime, za posao koristim laptop Acer Aspire 5738ZG opremljen sa Pentiumom T4400, 3GB rama, GM45 Express chipset, Radeon HD 4570. Onako, solidan laptop bio prije 4-5 godina.
I sad, ponekad mi zatreba CPU snage za rad kada radim određene rekapitulacije i obrade podataka (software u firmi je nešto poput SAP-a) jer to traje pola vijeka.
I sad sam se malo bacio na istraživanje. Ekipa po netu piše svašta, neki su i quadcore(X9100) ubacivali na taj čipset i radi im savršeno, puno ekipe je stavilo i T9900 ili T9800 (valjda najjači mobile Core Duo iz toga vremena).
Neki su išli i preko TDP-a(+10W) koji po defalutu iznosi 35W. Opet im radi super.
A neki su ubacivali proceve koji ih službeno podržavaju i ništa, no boot, no nothing, muerto. Izgleda da je ključno bilo da ih BIOS skuži, a naravno ni flash najnovijeg nije garancija da će sve biti super.
Ovdje sam naletio na link što bi trebao podržavati čipset.
I sad pitam vas, jer se nikada nisam toliko bavio laptopima, što preporučate na ovaj moji mali esej?
Odkantat ove kombinacije i ne riskirat navlačeći se sa tom proljevom od proca? Probat na ebayu naći nešto za 50-80$(neki T9800 ili čak quad) i ugraditi ne znajući hoće li to raditi?
Eto, nisam pametan, uvijek sam se bavio desktopima, a tu je bar stvar bila jasna
Hvala Vam puno na prijedlozima!