View Single Post
Staro 07.01.2014., 20:40   #2037
Wuchko
Premium
Moj komp

Wuchko's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
A850

Evo da i ja napišem pokoju o mojoj novoj pili. Dakle, radi se o Lenovu A850, naručenom s Minideala 26.10. Nakon nešto više od 2 mjeseca, konačno mi je stigao u ruke. Kako nisam baš imao sreće s dostavom, bilo je ludost očekivati da ću je imati sa Slavkom. Ostao bez još cca 250kn.
Kratke specifikacije:

CPU: MTK 6582m Quad core A7
GPU: Mali-400MP
RAM: 1 gb
ROM: 4gb
Ekran: 5,5'' 540*960 IPS
Kamera: stražnja 5mpix, prednja 0,3mpix

Kako sam prije A850 koristio Huawei Y300, prvi susret i paljenje uređaja ostavio je veeeeliki "wow" efekt - sve radi brzo, otvara se trenutačno, mobitel se ne usporava niti kad je nekoliko programa ostalo upaljeno.
Kvaliteta izrade kućišta je na visokoj razini, ništa ne škripi, mobitel ostavlja dojam skupljeg uređaja. U usporedbi s Note-om 2 ne primjećuje se da je uređaj 3 puta jeftiniji. Jedina mala zamjerka ide tankom stražnjem poklopcu kroz koji probija osvjetljenje notifikacijske ledice s prednje strane. Ovo nije vidljivo pri dnevnom korištenju, primjetno je u mraku. Možda je ovo slučaj samo kod bijele verzije uređaja kakva je kod mene..
Ekran mi je izazivao najviše briga, budući da većina ljudi spominje nisku rezoluciju s obzirom na dijagonalu i sukladno tome nizak ppi (200). U direktnoj usporedbi s navedenim Y300 (233 ppi) ne vidim ama baš nikakvu razliku. Teško primjetna razlika je i u odnosu na Note 2 (267 ppi). Naravno ne govorimo o kvaliteti prikaza (super amoled na Samsungu je priča za sebe) nego o vidljivosti piksela.
GPS radi i više nego dobro, lock je 6-7 sekundi (naravno, na otvorenom) i preciznost je izvrsna. Budući da mi je on bitna stavka, i tu je bio prisutan strah s obzirom na probleme s GPS-om koje imaju pojedini mobiteli s MTK čipsetom.
Kamera od 5mpix spada u "teški" prosjek. Slike su na dnevnom svjetlu solidne, u mraku ne preporučujem fotografiranje Uglavnom, ukoliko tražite mobitel kojim često fotografirate, potražite dalje. Bljeskalica je prisutna, meni više u funkciji svjetiljke u mraku
Performanse uređaja su, po mom mišljenju, izvrsne. Sve se odvija bez zastajkivanja, mobitel koristim već nekoliko dana bez ikakvog gašenja i još nisam primjetio neko usporavanje da bih ga trebao ugasiti pa upaliti. Antutu daje rezultat od 17092. Performanse u igrama nisam isprobavao.
EDIT: isprobao Death Trigger 2, detalji na "high" i sve ide bez ikakvih trzaja
EDIT2: isproban i RR3, sve radi k'o podmazano
3G također radi savršeno, što je relativno i očekivano budući da mobitel podržava rad na 900/2100MHz. Što se tiče dual-sim opcije, istu još nisam isprobao.
Da sve ne bude tako bijelo, osvrnut ću se na neke mane. Ne mogu ih nazvati nedostacima, budući da rješenja postoje, no bilo bi dobro da ih mobitel ima "out of the box":
-Tipke ispod ekrana nisu osvjetljene. Na početku je pomalo iritantno, no do sada sam se već naviknuo na raspored pa i u mraku "pogodim" od prve.
-Budući da mobitel dolazi s instaliranim Minidealovim romom, prilikom paljenja izbacuje obavijest "settings has stopped working". Ovo ne utječe na rad uređaja, opcije nakon paljenja rade normalno, no valjda je u pitanju neki bug koji iritira..
- Funkcija "energy smart" u alatnoj traci ne radi. Naime, pritiskom na istu ne događa se ama baš ništa. Razlog je nedostatak "Lenovo power" aplikacije (energy smart je "shortcut" na nju) na ovom romu, do koje sam došao zahvaljujući kolegi forumašu brmbo (thx još jednom!). Nakon instalacije, sve radi kako treba.
- Mobitel ima onaj famozni mutavi sistem unutarnje memorije podijeljene na 2 dijela - internal storage (2,5gb) i usb storage (1gb). Na internetu postoje upute kako ih spojiti, no nisam još to isprobao.
- Šećer na kraju - nemogućnost instaliranja aplikacija na SD karticu. I za ovo također postoji rješenje u obliku novog roma, no ja očito griješim u flashanju, tako da nisam uspio.
EDIT: flashao novi ROM i tako ubio dvije muhe jednim udarcem - interna memorija je sada spojena i imam mogućnost instalacije na SD karticu
Zaključak - odličan mobitel za pristojnu cijenu, mene je koštao 1200kn s PDV-om (bio 169USD na Minidealu), sad je oko 150USD, tako da je još povoljniji. Tko traži mobitel za igre, surfanje i multimediju, neka ne traži dalje.

Zadnje izmijenjeno od: Wuchko. 21.01.2014. u 16:03.
Wuchko je offline   Reply With Quote