Iskreno zahvaljujem štovanim dobronamjernicima na trudu. Prijedlog komponenti i brandova navedenih u prvom postu, sačinjen je temeljem dosadašnjeg, uglavnom pozitivnog iskustva s istim.
- Najstarije računalo sastavljeno davne 2006, na korištenju kod jednog studenta:
Intel Core 2 Duo E6600 Conroe 2.4GHz LGA 775 65W na Gigabyte GA-965P-DS4, s 4x1 GB Apacerovog RAM-a DDR2 na 800 MHz, neka Compro TV kartica, Sapphire AMD Radeon HD 6800, 1GB, povremeno s dva ODD-a i dva HDD-a na napajanju Chieftec 550W u kućištu Cooler Master Centurion 534 s monitorom Philips 190B (19inch 4:3 LCD MONITOR 190B7).
- Drugo računalo je malo i jednostavno, za nezahtjevnu srednjoškolku, sastavljeno 2010:
Intel Core i3-550 Clarkdale 3.2GHz LGA 1156 73W na Gigabyte H55N-USB3, s 2x2 GB CORSAIR DDR3 u kućištu s integriranim napajanjem - Thermaltake Element Q, jednim ODD-om i jednom novom 1 TB Toshibom na nekom LG HDTV monitoru.
Prvo opisano računalo složeno je od biranih i skupih komponenti (u to vrijeme), a njegove mogućnosti zapravo nikad nisu iskorištene.
Drugo računalo složeno je s ciljem da zauzima što manje prostora, da se uklapa u interijer, za Office, internet i pokoju on-line igricu.
Sad se ukazala potreba i za trećim računalom za najmlađeg srednjoškolca. Ne pratim više razvoj hardvera, ne znam da li brandovi koje sam naveo u prvom postu, još slove kao pouzdani, koje su memorije kompatibilne s kojim pločama, koja je potrebna snaga napajanja (mislim da se za određenu snagu uvijek biraju točno određeni modeli nekog branda), nisam u toku s modelima grafičkih kartica, ne znam kakve zahtjeve pred grafiku postavljaju navedene igrice, mogu li na HD monitoru to odraditi i integrirane grafike... Razliku između razmetljive i fino izbalansirane, pouzdane konfiguracije koja zauzima minimalan prostor, predstavlja majstorski dodir Vas iskusnih znalaca. Možda bi konfiguracija navedene namjene stala i u kućište kao što je Cooler Master Elite 120 Advanced ili Thermaltake Element Q (pitanje snage integriranog napajanja) ili nešto slično.
Na koji se način očituje razlika u iskustvu korištenja računala između i3 4130, i5 4440S i i5 4440; ne bi li MBO trebala imati HDMI ako se koristi integrirana grafika (slika i zvuk jednom žicom u monitor)?
I da, točno, računalo je planirano za duži period, uz vjerojatno dodavanje (ako bi se za početak koristila integrirana) ili promjenu grafičke, ako bi to s obzirom na neke buduće igrice i interes za iste, bilo dovoljno. Ono ne treba izazivati zavist niti obarati rekorde. Treba biti nenametljivo i tiho, raditi uvijek kad je čovjeku potrebno!
Zato Vas pitam... I još jednom zahvaljujem..