meni iskreno nije ispod casti uzeti neciji laptop, otvoriti ga, ispuhati/promjeniti pastu (i najcesce izvrtiti HDD regenerator prije reinstalacije, cisto da ne bude pusing kasnije), povuci backup podataka (gdje ima sta vazno, iz akaunta, sa particija, mailove), frknuti pendžere, drivere, napraviti update do kraja OS-a, programe, AV.......... sav ovaj gust za 120 do 150 kuna. rijetke su prilike kada idem do 200 kuna.
razlog? jer je to fus. jer zivim u sisku koji je mrtav grad, gdje je financijska situacija nikakva, gdje je mentalitet vrlo vrlo nisko, gdje nema buducnosti. sada realno sam ja i uspio ustedjeti (jer odradujem strucno osposobljavanje, pa kapne na mjesecnoj bazi 1600 kuna + prijevoz) i nemam potrebe se jabati cca dan i pol za gore spomenutu cifru, ALI - ja ako odbijem tih 100-120-150 kuna, ja ti para nemam.
razumijete? i ja sam se zajebavao amaterski sa programiranjem, sa stranicama, povrsno, ali sam ljudima radio projekte na faxu za 200 kuna. projekte u kojima sam ja uzivao radeci, oni dobijali 5ice, kao i ja, ja imao pare za potrositi.
ali, drugacije je da ja imam posao u svojoj struci (prvenstveno - da imam posao) te da je adekvatno placen. onda bi me bolila ona stvar, rjesavali bi se problemi samo probranima ljudima koji to zasluzuju, bez ikakve naknade (osim eventualno cistog materijala). ali ponavljam, svaki posao koji odbijem znaci automatski da odbijam novce, a sorry ekipa - nekima je to jedini nacin da si stave neki k u dzep.
ne vjerujete, ja vam tu ne mogu pomoci. ali radije stavim 200 ili 500 ili 1000 kuna fusa mjesecno u dzep, nego nula kuna jer neuka ekipa ne cijeni moj rad i ja ga ne mogu naplatiti adekvatno. svjestan sam ja itekako i svi mi da je bilo koji posao duzi od sat-dva i da je min 100 kuna po satu, ali to jednostavno ne prolazi u praksi.