View Single Post
Staro 03.01.2014., 10:37   #116
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor hash Pregled postova
Ma ne moraš odustati, samo nije tako lako naći informacije koje točno odgovaraju trenutnom predznanju

Prvo pitanje, zamisli da imaš 10 kvadrata zaredom i signal može maksimalno putovati brzinom 0,1kvadrat po sekundi. Ali kvadrati se sire brzinom 0,05 po sekundi. Ako je dovoljno kvadrata u sredini signal nikad neće preći cijeli put. Sirina unutar koje se još dobiva signal s ruba bi bio vidljivi svemir (observable, ne znam hrv prijevod ali na to mislim). Ako ce se svemir beskonacno siriti u jednom trentuku vise necemo vidjeti vanjske galaksije pa nasu galaksiju pa Sunce pa Mjesec. Naravno Sunce ce puno prije toga eksplodirati, Mjesec odletiti pa uzmi ovo cisto kao slikoviti primjer.

Drugo, tom alienu svemir izgleda isto kao i nama. Sirok je 90milijardi svjetlosnih godina i njemu se isto čini kako je u sredini, a mi smo mu na rubu.
Mislim da je tu zgodan onaj primjer 2D opne koja se siri. Samo što je naš 3D prostor sve što se širi, a ne širi se u nekoj četvrtoj prostornoj dimenziji. Kolko sam skužio one više prostorne dimenzije iz teorije struna su nešto drugo.

Tu se negdje granice mog razumjevanja ovoga pa ne očekuj puno više od mene
Ma sve mi je jasno, kolko jasno može bit s obzirom da i sama znanost i dalje na masu stvari nema odgovor i ne zna zašto su neke stvari takve. Pogledao onaj Kraussov video s guštom. Al nisam dosad znao da se svemir širi brzinom većom od svjetlosne.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F