View Single Post
Staro 03.01.2014., 08:34   #114
hash
Premium

Datum registracije: Nov 2005
Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Ok, ispada točno. Guglao sam malo i više od toga i jel, dođosmo do cifre koja kaže da je promjer svemira više od 90 milijardi svjetlosnih godina. Također se veli da se svemir širi brzinom većom od svjetla. Tak da ja tu odustajem pošto je to već očito neka teška fizika, van mojih dometa. S jedne strane su me učili da je brzina svjetla najveća moguća u svemiru dok se s druge strane svemir širi još većom brzinom.
Kad su već uspjeli izračunat koliki je obujam svemira, imaju li nekakve teorije kak izgleda rub svemira, tj. kak izgleda nebo nekom alienu koji zarađuje kruh svoj svagdašnji na nekom planetu 46 milijardi svjetlosnih godina od nas?

EDIT; opet sam krivo zaključio. 93 mlrd svjetlosnih godina je observable universe. Svemir je još veći. Hm...
Ma ne moraš odustati, samo nije tako lako naći informacije koje točno odgovaraju trenutnom predznanju

Prvo pitanje, zamisli da imaš 10 kvadrata zaredom i signal može maksimalno putovati brzinom 0,1kvadrat po sekundi. Ali kvadrati se sire brzinom 0,05 po sekundi. Ako je dovoljno kvadrata u sredini signal nikad neće preći cijeli put. Sirina unutar koje se još dobiva signal s ruba bi bio vidljivi svemir (observable, ne znam hrv prijevod ali na to mislim). Ako ce se svemir beskonacno siriti u jednom trentuku vise necemo vidjeti vanjske galaksije pa nasu galaksiju pa Sunce pa Mjesec. Naravno Sunce ce puno prije toga eksplodirati, Mjesec odletiti pa uzmi ovo cisto kao slikoviti primjer.

Drugo, tom alienu svemir izgleda isto kao i nama. Sirok je 90milijardi svjetlosnih godina i njemu se isto čini kako je u sredini, a mi smo mu na rubu.
Mislim da je tu zgodan onaj primjer 2D opne koja se siri. Samo što je naš 3D prostor sve što se širi, a ne širi se u nekoj četvrtoj prostornoj dimenziji. Kolko sam skužio one više prostorne dimenzije iz teorije struna su nešto drugo.

Tu se negdje granice mog razumjevanja ovoga pa ne očekuj puno više od mene
hash je offline   Reply With Quote