View Single Post
Staro 03.01.2014., 07:58   #113
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor hash Pregled postova
Ček, pa svemir se ne širi tako da se rub pomiče konstantno nego se sve skupa širi. Najdalje galaksije se najbrže udaljavaju od nas.

Što sam na brzinu izguglao:
http://www.fromquarkstoquasars.com/f...le-universe-2/

Treći paragraf. Nisam sve čitao ali vjerujem kako je sve ok. Guglaj "observable universe" to bi trebalo dati ok rezultate.
Ok, ispada točno. Guglao sam malo i više od toga i jel, dođosmo do cifre koja kaže da je promjer svemira više od 90 milijardi svjetlosnih godina. Također se veli da se svemir širi brzinom većom od svjetla. Tak da ja tu odustajem pošto je to već očito neka teška fizika, van mojih dometa. S jedne strane su me učili da je brzina svjetla najveća moguća u svemiru dok se s druge strane svemir širi još većom brzinom.
Kad su već uspjeli izračunat koliki je obujam svemira, imaju li nekakve teorije kak izgleda rub svemira, tj. kak izgleda nebo nekom alienu koji zarađuje kruh svoj svagdašnji na nekom planetu 46 milijardi svjetlosnih godina od nas?

EDIT; opet sam krivo zaključio. 93 mlrd svjetlosnih godina je observable universe. Svemir je još veći. Hm...

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

Zadnje izmijenjeno od: fanATIk. 03.01.2014. u 08:04.
fanATIk je offline   Reply With Quote