View Single Post
Staro 29.12.2013., 17:40   #76
~Kaiser_Chief~
Premium
Moj komp

~Kaiser_Chief~'s Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor Josipva Pregled postova
Ovo ti je cak i jednostavno objasniti laiku. Uzmi jednu malu LEDicu i upali je nek svijetli u potpuno mracnoj sobi. Koliko ce osvjetliti? Vrlo, vrlo malo. E sad zamisli svemir kao enormno vecu sobu, a sve zvijezde kao enormno manje LEDice. Da li je sad jasnije kako su ništa drugo nego svijetle točkice u "ogromnosti" našeg svemira?

Potpuno krivo. Naše sunce je zvijezda i to jedna od manjih i slabijih. Apsolutno jedini razlog zbog cega je dominantna njegova svjetlost je udaljenost. Sunce je LEDica na 1cm udaljenosti, najbliža zvijezda je LEDica na 100km udaljenosti (parafraziram naravno).

Nisam u potpunosti znao što se točno misli pod paradoksom crnog noćnog neba pa sam zato napisao da nemam pojma, očito da nije komplicirano

Zvijezde nisam proučavao pa ni ne znam na kojoj je udaljenosti Sunce od ostalih zvijezda, mislio sam da je udaljenost nekih zvijezdi poprilično slična ko udaljenost Sunca od zemlje (u granicama nekih par tisuća kilometara ). Jedina kriva percepcija koju sam si stvorio je ta o udaljenosti, logično je što su zvijezde udaljenije od zemlje, da je njihov utjecaj slabiji.
Thanks