Citiraj:
Autor ~Kaiser_Chief~
Aham. O paradoksu crnog noćnog neba nemam pojma  ali možda je kolega mislio prvenstveno kako svemir kao crno tijelo apsorbira najviše energije, ne znam.
|
Ovo ti je cak i jednostavno objasniti laiku. Uzmi jednu malu LEDicu i upali je nek svijetli u potpuno mracnoj sobi. Koliko ce osvjetliti? Vrlo, vrlo malo. E sad zamisli svemir kao enormno vecu sobu, a sve zvijezde kao enormno manje LEDice. Da li je sad jasnije kako su ništa drugo nego svijetle točkice u "ogromnosti" našeg svemira?
Citiraj:
Autor ~Kaiser_Chief~
A to za zvijezde već mislim da je netko napisao, jednostavno imaju premalu površinu da bi mogle emitirati takvu svjetlost kao Sunce. Svemir oko njih je prevelik pa je sposoban apsorbirati ogromne količine energije. A na kraju krajeva, niti jedna zvijezda ne posjeduje takvu energiju kao Sunce.
|
Potpuno krivo. Naše sunce je zvijezda i to jedna od manjih i slabijih. Apsolutno jedini razlog zbog cega je dominantna njegova svjetlost je udaljenost. Sunce je LEDica na 1cm udaljenosti, najbliža zvijezda je LEDica na 100km udaljenosti (parafraziram naravno).
Citiraj:
Autor wooden
Jako dobra tematika i vidim da ima pametnih ljudi.
Ako mogu malo proširit temu i pitati vječno pitanje: kako je nastao svemir?
Kakvo je uopće stajalište znanosti danas pošto se stalno mijenjaju ta istraživanja?
|
Ukratko, ljudi danas znaju poprilicno o stanju svemira do vrlo blizu samog pocetka no vrlo malo o samom početku. Tema je poprilicno duga i opširna no ideja Big Bang-a je najzastupljenija zbog razloga što istraživanja ukazuju da se svemir upravo i ponaša dobrim dijelom kao bomba koja je eksplodirala tj. bio je super mali i super gust, dogodila se reakcija, došlo je do naglog širenja, to širenje se još uvijek nastavlja i ubrzava i dovodi do novih problem u teoriji svemira. Problem je u tome što bi širenje trebalo usporavati a ne ubrzavati, e sad tu nastaje pojam tamne tvari i tamne energije itd. (duga tema).
Citiraj:
Autor wooden
Naime, nije mi jasno, kako iz ničega može nastati nešto?
|
Fizičar koji se bavi tom temom(VIDEO)