Pozdrav,
Slazem novi komp i naisao sam na problem:
(prvi put imam SSD u kompu i prvi put slazem raid 2 disca)
Želim koristiti Samsung SSD 840 EVO na sata portu 1
i želim na sata portove 2 i 3 spojiti 2 hard disca od 4TB (WD Red) u raid 0 polje
Maticna je Asus Maximus VI Gene
U biosu namjestim "sata configuration" na AHCI - tada mi SSD radi super...sve ok - onaj Samsung Magician ne izbacije nikakve errore, ali naravno nemam RAID
Ako u biosu namjestim "sata configuration" na RAID - imam raid ali mi Samsung magician izbacije error i ne prepoznaje SSD (koji ipak radi....i cini mi se da radi ok - windowsi se podizu normalno...brzine zapisivanja i citanja su normalne...al to sve jos moram testitrati).
Pitanje je:
- koliko bi se trebao obazirat na cinjenicu da mi taj Samsung magician ne prepoznaje SSD?
- dal je uopce moguce koristiti tu kombinaciju koju ja zelim?
- dal bi bilo pametnije da u biosu namjestim AHCI i odustanem od raida - odnosno, dal ce SSD pouzdano raditi ako je u biosu namjesten "sata configuration" na RAID?
U manualu od maticne mi pise: ili su svi sata portovi u AHCI ili su svi u RAID modu....znaci ne mogu namjestit da mi sata port 1 (sa ssd-om) radi u AHCI a sata portovi 2 i 3 (sa WD Red diskovima) rade u RAID modu.
Dal je to na nekim drugim maticnim plocama drugacije rjeseno, ili sve tako rade? (ili svi diskovi u RAIDU ili svi diskovi u AHCI)
Puno hvala na odgovorima i uputama
i sve najbolje u novoj godini