View Single Post
Staro 28.12.2013., 13:15   #47
Broken Arrow
The Man
Moj komp

Broken Arrow's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
OK, vidim da si tu stručan, al ja sam laik pa tak i pišem. Zašto se onda kaže da je temperatura u dubokom svemiru (npr daleko od nekakve zvijezde) blizu apsolutne nule? Zašto temperature na mjesecu toliko variraju? Zašto astronauti nose ona odijela koja ih moraju čuvat od strahovitih temperaturnih razlika koje se javljaju zavisno od toga da li si na suncu ili u sjeni? Ja si sve nekak mislim da bi neki sofisticirani toplomjer u Neptunovoj orbiti pokazao vrlo niske vrijednosti, sumnjam da bi ispisao error. Ponavljam, čak ni u dubokom svemiru ne postoji apsolutni vakuum, potpuno odsustvo ikakvih čestica.
Zbog toga što je masa materijalne čestice svemira (to je čestica koja je dovoljno mala da se gleda kao jedna čestica, ali sadrži dovoljno čestica nekog medija da bi se uzele u obzir sve fizikalne veličine tog medija) zanemariva, i toplina koju svemir može akumulirati je zanemariva... tako da se može reći da nema topline tj. da je temperatura bliska apsolutnoj ništici (temperatura ničega). Ovo što nasa mjeri toplinu svemira su u stvari 99,9999% toplina točke u prostoru kada se zbroje sve energije koje dolaze zračenjem u tu točku... jer ako nema materije i kondukcija i konvekcija kao načini prijenosa topline otpadaju i ostaje samo zračenje... tj. ta temperatura ne predstavlja temperaturu te točke u svemiru nego izvora energije koji djeluju na tu točku...
Zato i je rečeno da je u dubokom svemiru temperatura 0K tj. -273,15C... ili kako bi fizičari rekli "dovoljno daleko" od izvora topline...