Evo ovako: imam priliku povoljno kupiti veliki TV i LCD monitor u Njemačkoj...
Znam da moram platiti carinu (oko 10%) i PDV (22%) za TV, dok za monitor moram platiti PDV ali ne znam da li se plaća i carina (s obzirom da je to informatička roba iz EU-a). Pročitao sam raspravu tu na PCE
forumu no još ću se raspitati kod carinika...
Sve ovo mi se ne bi isplatilo kad ne bi dobio povrat Mehrwertsteuer-a. Pa sad ako mi netko može točno reći kako se to radi: na izlazu iz Njemačke tj. na granici (ili gdje?) pokazati račune da bi dobio povrat novca? Kako to točno ide?
Malo sam googlao i našao ovo (doduše stari članak, stare cijene...):
a neki ocito ne razmisljaju uopce. gdje se to krije razlika? mozda u tome da austrijanci imaju 20% mwst, a mi 22% pdv? sto se carine tice, nisam detaljno upucen, no ako se informaticka roba uopce ocarinjuje - stopa je 6-10%. opravdava li to cinjenicu da se dell lcd 2005fpw u austriji (
www.dell.at) prodaje po cijeni od 545,16 € a u kodeksu za 5.290,00 kn + PDV??? taman da odem osobno po njega u austriju, dosao bi me: 545,16 * 7,3 = 3979,67kn - mwst = 3315,06 kn + 10% carine (u najgorem slucaju) = 3646,56 + PDV = 4448,81kn. u kodeksu sa PDV-om kosta 6453,80 kn. tko ne razmislja?
Jel to sve točno?
Zahvaljujem