View Single Post
Staro 24.12.2013., 10:18   #478
Zvone2772
interferometar
Moj komp

Zvone2772's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor gesaugen Pregled postova
ok, sad sam zbunjen:
Zar nisu Genius-i samo zvučnici, dakle nije bitno kakav signal ulazi u njih jer oni imaju samo pojačalo za svaki kanal, bez obzira jel ušao kao digitalni ili analogni?
Problem je što oni nemaju digitalni ulaz. Zato im je svejedno, i zato ako već na zvučnoj dobiju 5.1 - nije bitno kakav je 5.1 bio. DD, DTS, nešto treće, oni su dobili na tri kabela analogni signal, već razdvojen i pripremljen za reprodukciju.

Citiraj:
Ne razumijem razliku između izlaza iz pojačala u samostalne zvučnike (kutije) i izlaza iz zvučne u zvučnike poput Genius-a koji samo imaju pojačavanje ali nemaju obradu ulaznog signala kao što to ima receiver
Iz pojačala je izlaz u vatima, a iz zvučne u milivatima.
Rekao bih da je to glavna razlika. O obradi i dekodiranju nekoliko linija dolje.

Citiraj:
jer prva zamisao mi je bila da kupim receiver Pioneer VSX-323 i spojim laptop na njega preko HDMI-a (imam HDMI 1.3 izlaz i podržava prijenos 8.1 kanala). Taj receiver podržava sve moguće 5.1 formate.
E vidiš, tu ti treba zvučna koja na optički izlaz može poslati sirovi, neobrađeni DTS, DD ili slični audio signal. To onda dalje preuzima reciever na sebe i zato je bitno da sam reciever podržava surround format koji ti treba. Tu je bitno da uređaj podržava sve te silne formate, jer nemaš alternative. Ne možeš na reciever instalirat VLC, bar ne još

Citiraj:
Problem je da imam samo jedne stupove koje sam dobio od jednog kućnog kina te 2.1 PC zvučnike koje bih iskoristio za rear i sub. Naravno to je privremeno riješenje dok ne nabavim kvalitetne 5.1 zvučnike. Tu je problem cijena...
Tu moraš paziti da su ti PC zvučnici pasivni, odnosno da nemaju apsolutno nikakvo pojačalo. Problem je i spajanje subwoofera PC zvučnika na reciever. Ne znam kako bi to izveo, ali već mi se vrti u glavi

Citiraj:
I zato zbog cijene sam odlučio da mi je zgodnije riješenje usb zvučna i 5.1 pc zvučnici. Dakle zvučna radi obradu signala i ima mogućnost dekodiranja 5.1 formata dok pojačalo u zvučnicima radi pojačavanje
Zgodnije je, i zato ljudi odabiru HTPC. Fleksibilnost!
Kakav god codec dobio u fajlu, DTS, DD, nešto osamdesetipeto - ako imaš računalo s odgovarajućim softverom, znat će ga dekodirati i proslijediti na zvučnu karticu.

Znači, ajmo ponovno, zvučna kartica ne radi dekodiranje, to odradi CPU+(CO)DEC.
Zvučna kartica radi DAC - digital-to-analog-conversion i izlazno pojačanje (u slučaju kakvog ima 99% PC zvučnika).

Mislio sam da je jasno iz linka koji sam ti dao, jer je čovjek tamo isto bio u popriličnim problemima i mislio je da mu treba uber-high-tech zvučna kartica za obične filmove i DTS.

Mogao bih povući paralelu i reći da npr. kod reprodukcije filmova na kompu imaš istu situaciju. Što ako tvoja grafička kartica nije u stanju hardverski dekodirati video codec (H264) na primjer? Je li to znači da nećeš moći gledati film?
Nema veze, stvar će opet raditi, ali će to preuzeti CPU.
To je fleksibilnost računala i prednost HTPC-a. Dok bi kod stand alone uređaja ga morao baciti u kantu za smeće (pardon, reciklažno dvorište). Ovdje samo instaliraš codec koji ti fali i voziš dalje.

Kod zvuka je još lakša situacija, jer danas u doba ovih multicore procesora stvarno nije problem uposliti CPU i naspram video fajla, ovo je "pis-of-kejk".
Zvone2772 je offline   Reply With Quote