ok, sad sam zbunjen:
Zar nisu Genius-i samo zvučnici, dakle nije bitno kakav signal ulazi u njih jer oni imaju samo pojačalo za svaki kanal, bez obzira jel ušao kao digitalni ili analogni?
Ne razumijem razliku između izlaza iz pojačala u samostalne zvučnike (kutije) i izlaza iz zvučne u zvučnike poput Genius-a koji samo imaju pojačavanje ali nemaju obradu ulaznog signala kao što to ima receiver
jer prva zamisao mi je bila da kupim receiver Pioneer VSX-323 i spojim laptop na njega preko HDMI-a (imam HDMI 1.3 izlaz i podržava prijenos 8.1 kanala). Taj receiver podržava sve moguće 5.1 formate. Problem je da imam samo jedne stupove koje sam dobio od jednog kućnog kina te 2.1 PC zvučnike koje bih iskoristio za rear i sub. Naravno to je privremeno riješenje dok ne nabavim kvalitetne 5.1 zvučnike. Tu je problem cijena...
I zato zbog cijene sam odlučio da mi je zgodnije riješenje usb zvučna i 5.1 pc zvučnici. Dakle zvučna radi obradu signala i ima mogućnost dekodiranja 5.1 formata dok pojačalo u zvučnicima radi pojačavanje
Stoga ne vidim razliku u setupu između:
receiver (dekodiranje+pojačavanje) -> zvučnici (reprodukcija)
zvučna (dekodiranje) -> (pojačavanje+reprodukcija)
u oba slučaja se vrše iste funkcije samo u različitim komponentama?
EDIT:
tražeći po netu "hdmi to 5.1" sam nabasao na ovo:
http://www.allaboutadapters.com/hddodtsdihdo.html
kolko sam čitao o "DD/DTS -> zvučna -> true 5.1" ispada da mi zvučna uopće ne treba (!?) jer se DD/DTS na kompu u današnje vrijeme dekodira softverski uz pomoć codeca. To znači da bi u mom slučaju to izgledalo ovako:
Laptop (codeci dekodiraju DD/DTS 5.1 zvuk te preko HDMI-a šalje takav LPCM 5.1 zvuk) -> "HDMI Multi-Channel PCM 5.1 7.1 Surround Audio Decoder" -> Genius 5xxx 5.1 zvučnici (koji pojačavaju primljeni signal)
jel to daje "punokrvni" 5.1 zvuk i ako ne, gdje je problem??!?!?!
jeo ih 5.1 zvuk sa filmova sa kompa, al su to zakomplicirali...