View Single Post
Staro 24.11.2013., 16:13   #1
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Gainward GTX 560 + SCYTHE Setsugen 2 cooler

Lagano me počelo iritirati što kartica proizvodi enormnu buku nakon malo dužeg igranja i što temperature lete nebu pod oblake jako brzo.
Poučen iskustvom sa Gainwardom još od nVidia GeForce 4 Ti 4200 GS koji je imao nikakav cooler i isto tako nikako montiran isti, pristupio rastavljanju GTX 560 jer što će mi garancija ako će mi trebat slušni aparat i nova kartica unutar garancije.
Kartica: Gainward GeForce® GTX 560 Ti 1024MB GDDR5
Novi hladanjak: SCYTHE Setsugen 2
Na stranici proizvođača je nadodano da paše i na GTX 560 pa rekao da probamo pošto cooler koji sam htio staviti, ARCTIC COOLING Accelero Xtreme III, je fizički preveli, ima 288 mm što mi je prglomazno.
Proučio nacrte, izvadio dijelove koji mi trebaju te rastavio karticu. Početne sumnje opravdane, Gainward i dalje ne zna napraviti i montirati cooler:

Po pasti se vidi da veliki dio jezgre uopće ne dodiruje heatspreder. Mislim a bakar, ako je uopće bakar, je ravan kao slavonska ravnica nakon navale poludjelih krtica.
Lijepo se vidi i masa i puno veća površina finova na Setsugenu 2 u odnosu na izvorni pasivni dio. Aktivni dio je također nebo i zemlja. Pošteni veliki cooler vs nešto što histerizira do 4000 rpma. Cooler na Setsugenu 2 ima poteciometar s kojim se može podesiti od 700 do 2000 rpm i spaja se na 3 pinski fan header na ploči da se može pratiti broj okretaja. Prije odabira coolera sam prošvraljao netom i našao da za GTX 560 Ti stavim 1850 rpm ali ne ispod 1500 jer jednostavno ću morat svako malo okretat potenciometar kada se odlučim igrati. Pošto je cooler tih, a i u kompu mi je na Q9550 Grand Kama Cross 2 koja drži u idleu sa 1450 rpm CPU na 35°C, nema neke buke koja će se stvoriti.
Stavio sam heatspredere na dijelove koje bi trebao ohladiti (samo na srednji memorijski čip s desne strane može se staviti "visoki" aluminij, na ostale ide onaj najniži jer će smetat kasnije u montaži. Montaža nije baš jednostavna, malo treba ciljati i smireno i polako napikirati A2 rupe.

Najpametnije je na stol postaviti cooler, na njega karticu, malo lijevo desno naprijed nazad da se termalna pasta lijepo razvuče a i onda služi kao lijepilo da kartica se ne pomakne , gore staviti limić (onaj dio sa folijom protiv kratkospajanja i guma idu dole) i u rupe upiknut duže šarafe i onda na metodu križa šaraft (rupa dole desno pa gore lijevo pa dolje lijevo pa gore desno). Ušarafao šarafe do dubine da se poravna sa druge strane limić i šaraf, da se ne zgnjeći kartica.
Finalni proizvod:

Sve posložio i krenuo na mjerenja.
Uglavnom kada komp ništa ne radi unutar Centurion 5 kućišta temp proca Q9550 je 35°C, diskova (3 HDD i 1 SSD) 29°C i GTX 560 Ti je prije bila 44°C, sada je 37°C.

Inaće grafika ima malo više temperature jer imam spojena 2 HP L2045w monitora od 20" u 1680x1050. (oni sa više monitora znaju da je to normalno)
Nakon igranja, normalnog rada, nenormalnog rada i svega ostalog ovo su vrijednosti koje je HWinfo zabilježio unutar 48 sati rada i praćenja.

CPU: 35°C - 55°C (ima jedna jezgra koja je stalno 5°C hladnija od ostale 3 ali nju ne brojim )
HDDovi: 27°C - 31°C
SSD: 26°C - 31°C
GPU: 32°C - 84°C

Dakle sa 44°C - 99°C, na 32°C - 84°C bez buke histeričnog coolera i pucanja tekstura, pojave mora crnih trokuta i rušenja drivera i freezanja sustava kako u Van Helsingu, Dawn of War 2, Metru 2033, RAGEu, ... sve to za manje od 250 kn i malo vremena. Definitivno se isplati.
Dakle Gainward i dalje ne zna napraviti cooler a i kada ga napravi kako treba nezna ga montirati.

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote