Pozdrav svima!
Već tradicionalno dolazim na ovaj forum uvijek kad god slažem novo računalo - zadnje (Q6600) mi je trajalo dobrih 6 godina, a sad je vrijeme za zamjenu pa ću vas opet pitati za kvalitetan savjet i pomoć, kao i uvijek.
Računalo koristim za sve i svašta - od obrade fotografija (RAW, hobist fotograf sam), dizajna i grafičke pripreme, multimedije, 3Da, Autocada, GISa, te kao multimedijalni centar pa vrti i dosta igara i filmova.
Budući da stoji u dnevnoj sobi mora i biti oku ugodno i tiho, te biti u stanju performansama biti upotrebljivo barem 5 godina. Temeljem gore navedenog, složio sam si slijedeću konfiguraciju:
CPU: Procesor Intel Core i7-3770K, box,
2539kn
MBO: ASUS P8Z77-V LX,
938kn
RAM: DDR3 8GB (2x4GB) Kingston, 1600MHz, HyperX Beast,
637kn
GPU: ATI 5770 (postojeća)
HDD: HDD Seagate 1TB, Serial ATA III, 7200 rpm, ST1000DM003,
470kn
SSD: Kingston SSD 120GB HyperX, 2.5",
765kn
DVD: Samsung SH-224DB SATA,
135kn
CASE: Fractal Design Define R4 Arctic White,
953kn
PSU: XFX Core Edition 80+ 550W,
500kn
COOLER CPU: COOLERMASTER Hyper 212 EVO,
309kn
TOTAL: 7506kn
Cijene su iz ADMa i Future. Box CPU jer sam ga našao jeftinijeg nego varijanta bez coolera.
Grafičku karticu (ATI 5770), zvučnu karticu i 2 diska uzimam iz starog računala - zasad su mi ok.
Zanima me jesam li ovo ok složio, postoji li bolja alternativa nekoj komponenti - primjerice, coolermaster hyper 212 je ok hladnjak ili ima nešto bolje oko te cifre? Također slobodno recite i ako postoji bolja opcija za neku drugu komponentu - MBO i sl.
Overclockanje - stari q6600 je od prvog dana praktički bio OCan zato što je to bilo izuzetno jednostavno.

Ako je to i ovdje slučaj, svakako ću se poigrati s tim iako sam oduvijek bio i ostao nubina, pa ako treba bolji RAM za to, molio bih preporuku.
Hvala!