Citiraj:
Autor zvonac
@Mar, nemoj skrtarit na rijecima, podjeli dojmove s nama u vezi 1020 
|
A šta vas zanima?
Evo napravit ću malu recenziju sa iskustvima do sad:
Izgled
Meni se vrlo dopada, pogotovo žuto/crna kombinacija je baš cool, pogotovo sa crnim akcentima kamere, botuna i displaya koji je crniji od AMOLED-a na Galaxyjima.
Nakon Notea 1/2 & S4 osvježenje definitivno.
Slušalice s kojima dolazi su iste boje
Dizajn/ergonomija/izrada
Mobitel je kao i većina novijih high end Nokia unibody, znači nema vađenja baterije i dodavanja SD kartica, micro sim se umeće na isti način kao i u iphone.
Izrada je izvrsna, pogotovo mi se sviđa shutter botun koji ima 2 stupnja/fokus/AEL i okidanje.
Odlična stvar mi je kako se kamera može lako pokrenuti pritiskom na shutter botun, čak i kad je mobitel zaključan, dovoljno je pritisnuti shutter botun.
Gabaritima je nešto teži i deblji od S4, i vidljivo kraći te meni bolje paše u džepu nego S4, vjerojatno zahvaljujući manjoj dužini, širinom su tu negdje, 1020 je malo šira, ali jedva primjetno.
Iako je modul sa kamerom relativno težak, uopće nisam primjetija neko otežano rukovanje što su na nekim recenzijama naveli (kao da je "top heavy").
Stranice su zaobljene i vrlo lijepo leži u ruci za razliku od mobitela sa oštrim bridovima poput iphonea/xperie z i sl i ne pila prste.
Slušalice koje dolaze sa 1020 su veoma dobre i odlično izoliraju pozadinsku buku, jedino nemaju volume rocker nego samo play/pause botun.
Kvaliteta izrade se čini vrlo visoka, ne krcka i rezonira kao S4 i u ruci imaš dojam nečeg konkretnog.
Stako ispred displaya je Gorila glass 3 i ima fino oblikovane rubove kao N9 te kad prstom prelaziš preko ruba uređaja, nema nekog pretjerano grubog prijelaza.
Stvar koja mi je super je prikaz sata na displayu kao na starim Nokiama koji se može customizirati (može biti always on, timer, ili peek tipa).
Također, zakon mi double tap to wake opcija.
Display
1020 ima AMOLED pentile matricu rezolucije 1280x768, znači malo širi 15:9 omjer stranica što mi je super jer je ekran daleko iskoristiviji od 16:9 ekrana slične dijagonale.
Širina baš dobro dođe, jer u visinu i onako nikad ne iskorištavam cijeli ekran jer ti je predmet o fokusu uvijek oko centra ekrana uglavnom.
Oštrina je izvrsna, iako nije (besmisleni) 1080p ekran, WP8 odlično formatira text tako da su stranice preglednije nego na S4 i sve je čitljivije, bar koristeći stock browsere, pogotovo forumi.
Display se može kalibrirati po želji (temperatura/saturacija) i senzor osvjetljenja odlično radi te nema potrebe za ručnom kontrolom svjetline. Sviđa mi se što su prijelazi osvjetljenja vrlo blagi i postepeni za razliku od Samsunga.
Ekran radi i u rukavicama
Ovo mi je najbolji ekran koji sam dosad koristija u mobitelima, Note 2 je ima isto vrlo dobar, ali je zbog digitizera malo naginja na sivo/zeleno, a S4, sva 4 komada koji sam vidija i koristija naginju na plavo.
Za razliku od ostalih, uz sve prednosti AMOLED-a, boje su vrlo čiste i bijela je odlična.
Kamera
Već i vrapci na grani znaju da je 1020 uz 808 mobitel s daleko najboljom kamerom na tržištu.
To mi je i bija jedan od glavnih razloga zašto sam je uzea, jer želim što kvalitetniji fotoaparat, a nije da mi se da nositi DSLR uokolo non stop, pogotovo super dođe na ove ture kad se ide biciklom.
Senzor je 1.5", znači 2/3", veći od gotovo svih kompakata, čak i onih premium klase. Jedino Sony RX100 ima veći senzor.
Objektiv je Zeiss cca 25mm efektivne žarišne duljine s blendom f/2.2 i ima mehanički shutter od čak 1/16.000s te optičku stabilizaciju.
Blenda je fiksna i nema ugrađeni ND filter nažalost, pa nije lako dobiti duge ekspozicije u slučaju da nije mrak. Fiksna blenda je još i dobra jer da ima varijabilnu blendu, na f8 ili sl bi bilo toliko difrakcije da bi slika bila neupotrebljiva zbog gustoće senzora i malih pixela na njemu.
Pure view i ta fora s digitalnim zoomom je ok, ali to je u osnovi digitalni zoom (je da na mobitelu možeš vidjeti samo 5mp fajl pa kad pogledaš, to je tehnički zoom

).
S druge strane, taj "zoom" je zgodan u videu, iako su mi dosadašnji pokušaji bili malo trzakavi prilikom zumiranja, moguće jer sam snima u slabijem svijetlu.
Stabilizacija svoj posao određuje vrlo dobro, u videu pogotovo. Što se tiče fotografija, ispada negdje cca 3-4 blende što je vrlo dobro.
Uspija sam dobit prihvatljivo oštre fotografije sa 0.5s ekspozicijom
Nakon što sam instalira GDR3 update, čini mi se da je AWB poboljšan.
Što se kvalitete tiče, za moj ukus fotografije su dosta nabrijane, što i nije najbolje ako želite raditi post-processinga.
Sharpanje i NR su dosta agresivni i jedva čekam update koji će donjeti RAW podršku jer će se onda moći raditi čuda (a možda i Nokia malo preradi JPEG engine u međuvremenu i doda malo više opcija za kontrolu procesiranja slike).
Treba paziti na to da pokrov leće fotoaparata bude čist jer se bilo kakve mrlje dosta primjete na ovako kvalitetnoj kameri, a i jači izvori svijetla znaju raditi probleme i uzrokovati flare i gubitak kontrasta.
Kameri triba 3-4s da starta kao i za okidanje među fotografijama. Meni je to ok jer mi brzina nije pretjerano bitna već kvaliteta, ali možda je nekom bitno pa da zna.

Postoji i burst shot opcija (smart shot?) tako da ovo sporije međuokidanje donekle kompenzira.
Software
Naravno, nema niti blizu ponude aplikacija kao na Androidu ili iOS-u, ali osobno mi ništa ne fali da budem iskren. Nikad nisam bija lud za aplikacijama, a to što nema milijun duplih koji rade jednu te istu stvar ne fali mi niti malo
Jedina stvar koja mi fali je nedostatak smart diala, ali mogu živiti s tim.
Također, bilo bi lijepo kad bi se moglo imati hrvatske dijakritike ispod engleskih, jer ako se sad uključi hrvatska tipkovnica, onda se poveća količina znakova što malo naruši i zgusti layout pa nije identičan kao onaj na engleskoj.
Na fluidnost rada i brzinu nemam prigovora, IE mi je odličan browser i za razliku od androidovih baratanje bookmarksima je dosta brže i jednostavnije.
Integracija sa FB i sl je vrhunski izvedena, te praktički nije potrebno imati FB aplikaciju instaliranu.
Nema widgeta, ali Live Tilesi su dostojna zamjena (recimo aplikacija za praćenje serija ili kalendar).
Ove Nokijine aplikacije tipa Here, Drive i City Lens su fenomenalne, pogotovo Here koja prikazuje i pješačke rute u koordinaciji sa City lensom.
Ne znam što bi još napisa u vezi softwarea. Radi brzo i fludino, WP8 izgled mi se dopada, pregledniji mi je od Androida/iOS-a, a opet pruža određenu dozu slobode poput normalnog korištenja mass storagea.
Interesantno recimo da na marketu postoji puno Youtube aplikacija koje bez problema mogu downloadati video dok vam na Androidu za to triba aplikacija koja se mora skinut sa weba van marketa
Baterija
Nokia 1020 ima 2000mah bateriju, meni izdrži cijeli dan bez problema sa 20-40% zalihe, ovisno o korištenju.
Bateriju najviše troši browsanje koliko vidim, slušanje muzike i gps vrlo malo, s tim da nikad ne gasim WIFI/3G/GPS.
Baterija mi otprilike traje kao i na S4.
Baš sam kontaktira Mobis jer je sad akcija -20% na Nokijinu opremu, ali imaju samo CC-3066 u crnoj boji (masku za bežićno punjenje), pa sam mislija uzeti jednu žutu masku i bežićni punjač sad dok je akcija da se ne zafrkajem sa ukopčavanjem
Eto, to bi bilo to pa pitajte ako vas šta još zanima.