Nemam nekog "opipljivog" dokaza (da mogu linkati na neki test), ali otkako radim sa CAD/FEA programima, više puta sam vidio da workstation jednostavno obavi posao brže od desktop ekvivalenta ili u rijetkim slučajevima ga jedini obavi dok se desktop jednostavno zblesira ili pukne (oliti najdraža poruka od CATIA-e "Click OK to terminate").
Imam na poslu laptop koji nije workstation (a ima i7, SSD i dosta RAM-a), pa nekako ipak svaki ozbiljniji posao obavljam na DELL T-5400 mislim (koji je star valjda gro godina, ali kad se nešto računa, on to obavi makar trajalo 10 dana).
Da se razumijem, po firmama vidim da se uglavnom kupuju desktop računala pa se posao napravi naravno i na njima. Ali po meni, workstation obavezno ako se radi razvoj bilo kakav. Za crteže, sitne preinake na alatima - ajde, može proći i desktop varijanta.
No kad imam model od nekoliko tisuća dijelova, a među njima takvih surface-a da ti se glava okrene, tisuće body-a u partu i onda kad update parta/product-a traje cca. 5+ sati, ne bih baš htio da pukne nešto.
Mi smo donedavno radili FEM-ove na workstationima i to je trajalo 10ak dana (a o njima ti ovisi jel se mjenja dizajn ili ne). Jedan malo jači posao u firmi i isplatili smo DELLov workstation sa 12 jezgri i 100GB RAM-a, te diskovi koji nisu SSD ali su serverski (rade zapis od cca 100-140MB/s kad CATIA generira computational file-ove koji su teški po 400+GB), pa su taj isti posao skratili na 2-3h, a počeli smo i već naletavati na ograničenja CATIA-e. Tako da - nekad prije sam tvrdio isto kao i ti, danas u ozbiljnom poslu uvijek navijam za workstation. Kvaliteta kad se treba posao napraviti te support kad nešto pođe po krivu ipak vrijede tih ekstra novaca više, IMHO.
Što se tiče napajanja, baš ne bih stavljao 430W kakvih god bilo (Seasonic). Iako vjerojatno niti uz Quadro neće povući toliko, bolje da ima rezerve.