View Single Post
Staro 21.10.2013., 23:53   #2472
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Baš sam se prekjučer malo igra sa Nokiom 1020

Evo na prvu dojmova i usporedbe sa S4 i Lumiom 520.

Izrada je vrhunska, kad je primiš u ruku na prvi moment imaš stvarno osjećaj da je od metala i to jednog komada metala Nema krckanja, a težina je taman da ne djeluje previše masivno niti šupljikavo.

Ekran je vrlo dobar, iako po defaultu malo vuče na žuto, ali to se da ispraviti preko onog color managera. Realno nema neke značajne razlike u oštrini prikaza između njega i S4, sve dok ih ne staviš jedan do drugog pa se ipak na web stranici i sl vidi da je S4 finiji, ali to baš i nije od neke koristi jer ko čita stranice u overview-u?

Kako je bija mrak i u restoranu, svitlo nije bilo baš dobro tako da nisam uspija pravilno isprobati kameru, ali malo me razočarao dosta spor autofokus.

S fotografske strane, postavke kamere su dobre (ISO, ekspozicija, WB, tip fokusa), ali malo razočarava što kad već toga ima nema kontrola blende i snage blica.

Ili ako već Nokia gura tu kameru, nema rear curtain synca što bi bilo super s tom kamerom i blicom.

Također, prilikom postavljanja manualnih opcija, aparat baš i ne kuži što želiš postići (recimo visoki ISO, spor shutter i fill-in blic) pa to baš i ne ispada dobro nego često previše podeksponirano i mutno.
Definitivno fali par tih malo naprednijih foto opcija.

U ostalim stvarima nisam primjetija neku značajnu razliku naspram 520ke.
Što se tiče brzine, nema neke razlike naspram 520.

Učitavanje i renderiranje web stranica je dosta brže na S4 nego na 1020 koji je stvarno masu brz u tom pogledu. Razlika je jedno 3-4x u korist S4.

Što se tiče fizičke razlike, Nokia je nešto malo šira i vidljivo kraća, generalno više nabijenija od S4-ke.
Iako ona grba od kamere na 1020 malo čudno izgleda, nisam primjetija da me žulja pri korištenju, jedino nisam siguran kako se ponaša bez neke zaštitne maske i da li bi se izgreba taj dio kad bi se mobitel redovito stavlja po stolovima jer je kontaktna površina dosta malena i svede se na svega dva mala dijela za razliku od većine "ravnih" mobitela.

Konačno, 1020 mi se vrlo sviđa. Ekran je super (pogotovo sat koji je uvijek upaljen - nostalgija ), izrada i materijali su vrhunski, kamera je odlična, iako joj fali još nekih mogućnosti, video je super sa pravom stabilizacijom i opcijom zoom interpolacije i gabariti su super pogođeni i mobitel nije preglomazan ili pretežak.

Jedini minusi bi bili visoka cijena i W8 koji u nekim stvarima ipak dosta zaostaje za Androidom.