Želim se zahvaliti ekipi s ovog foruma za sve dosadašnje savjete. Svaka čast.
Nakon što sam više puta pročitao sve postove u ovoj temi - odlučio sam se za Synology DS413j + 2 WD Red 3 TB WD30EFRX diska. Prvenstveno sam išao na 413j zbog mogućnosti kasnije nadogradnje još 2 diska. Što se tiče odabira diskova - dvoumio sam se između WD Red i onih Seagate - naginjao sam na Seagate zbog garancije od 5 god (Red ima 3), ali sam čuo od nekih ljudi da se dosta kvare i pročitao negdje isto to, pa sam uzeo Redove. Ne znači mi garancija ništa ako riknu svako malo. Možda sam pogriješio, možda nisam, ali možda ovo nekome pomogne.
Uz to sam uzeo Powerline D-Link, DHP-309AV - čitao sam da je netko negdje rekao da su svi isto brzi, da brzina ovisi o mnogo faktora, pa se nisam htio zalijetati sa skupljim modelom, lako ovaj prodam i uzmem "brži". Kupio sam i gigabitni switch i D-Link DGS-1008A, gigabitnu mrežnu karticu TP-Link TG-3269 i kablove Cat 6 (NaviaTec NVT-CAT6UTP0,5M_WHI CAT6 UTP Patch Kabel (RJ45)
0,5 m Košuljica za utp konektor Bijela boja twisted pair Bakreni
vodič 1:1 connected kategorija 6 = 200 MHz AWG 24 CCA packed
in polybag x 3 i 6 NaviaTec NVT-CAT6UTP3M_RED CAT6 UTP Patch Kabel (RJ45)
3,0m Košuljica za utp konektor Crvene boje twisted pair Bakreni
vodič 1:1 connected kategorija 6 = 200 MHz AWG 24 CCA packed
in polybag x 1). Sve sam ja to fino postpojio na način:
1. Thompsona 782i bijeli T-comov - spojen gore navedenim CAT6 0,5m NaviaTec kabelom na Switch D-Link DGS-1008A
2. Synology DS413j - spojen gore navedenim CAT6 0,5m NaviaTec kabelom na Switch D-Link DGS-1008A
3. Tvix slim S1 media player - spojen gore navedenim CAT6 0,5m NaviaTec kabelom na Switch D-Link DGS-1008A
4. Panasonic G20 plazma - spojena 1m Cat5e kabelom, s feritnim jezgrama na Switch D-Link DGS-1008A
5. Receiver Yamaha 671 - spojen 1m Cat5e kabelom
6. Powerline D-Link, DHP-309AV spojen 3m Cat6 gore navedenim NaviaTec kabelom na Switch D-Link DGS-1008A
Powerline D-Link DGS-1008A u drugoj sobi mi je spojen original Cat 5e kabelom kojega sam dobio s Powerlineom u PC.
I pitanje za 100 kn - ne radi Switch. Kada spojim direktno Powerline u Thompsonov LAN1 - imam internet na PC-u. Kada spojim Tvix-a direktno u LAN2 Thompsona - radi mi streaming sa PC-a besprijekorno, bolje nego preko vajrlesa. kad idem preko Switcha - ne radi ništa, ni jedan uređaj ne može na internet.
To sam jučer samo probao preštekati, Synology nisam ni upalio po prvi put, bilo je jako kasno, htio sam prvo da switch proradi i da svim uređajima dodijelim statičke IP adrese. Ovako mi izgleda da je problem u Switchu (on uredno blinka negdje zeleno a negdje narančasto).
Ima netko ideju u čemu je problem, vidio sam da je na prethodnoj stranici kolega Mikkey imao isto neki problem s D-linkovim switchom, samo je njegov bio 5-portni, ali mislim da je to isti model. Da li je problem u kablovima, jer switch ima neki određeni LAN ulaz u kojeg ga moram spojiti u modem (svi su isti, numerirani 1-8)? Molim pomagajte...