Viš, to s provjerom firewalla od strane operatera nisam nikad radio jer je do sada sve bilo OK.
Da, stavio fiksnu ip adresu za oba kompa, baš kao što sam uvijek i radio.
Ruter ima loše sučelje, za port forward idem na NAT pa na Virtual server.
Tu dodajem kompove i ip adrese i određujem koji će port (ili raspon portova) biti otvoren.
To je i postupak koji sam našao u manualu na službenim stranicama proizvođača.
Istu stvar sam imao s prošlim ruterom (koji je krepao, isto neki TP-Link) kad mi je tek došao - nikako nisam mogao otvoriti portove. Onda sam jednostavno obrisao sve postavke i profile iz NATa i samo ostavio firewall isključen (i inače sam ga držao isključenim) i stvar je jednom sama od sebe proradila.
Stvarno nema nikakve logike, slijeda niti pravila.
I samo još jedna zanimljivost - koristim Optimu ali na T-Com žici tako da mi je ostao otprije još (dok sam bio na T-Comu) jedan stari Zyxel kojega uredno mogu koristiti i sada - normalno, samo unesem korisničke podatke nove i stvar s forwardanjem portova radi bez problema.
Znači da ne bi trebalo biti do ISPa nego do rutera?
Ali ovaj tupavi TP-Link ne reagira makar su postavke uredne - po manualu kako gore rekoh i po nekim uputama s neta, koje su zapravo identične.
Čak sam probao i program Simple Port Forwarding i vidim da on radi točno to što i ja - upisuje iste podatke na ista mjesta.
Lud sam već....
Znam, mogu spojiti nazad starog Zyxela što ću vjerojatno i napraviti, ali glupavo mi da novi ruter zbuksam u kutiju i negdje u ormar/tavan s njim...