View Single Post
Staro 14.10.2013., 13:04   #6162
Roso
Premium

Roso's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Evo vidim da je opće prihvaćeno da plazma ima superiornu sliku. Napisat ću par loših stvari vezanih za plazmu, čisto da upozorim potencijalne kupce.

Vlasnik sam panasonic ST50 modela nešto manje od godine dana. Dnevno tv radi cca 5 sati. Uhodan i više od 300 sati sa smanjenim kontrastom.

Image retention (nije burn in, ali ko da i je)
Ovo je stvarno ozbiljan problem. Dakle, ako vam stoji neki statični dio slike kroz duži period, njegove tragove ćete stalno primjetiti na slici. Koliko je to duži period?
Pa, npr. kada igram Fifu sa prijateljima, uglavnom ture od 2 ure, jednom mjesečno, posljedica je da slijedećih nekoliko dana mogu vidit misto di piše rezultat.
Gledam tenis, znadete i sami iz kojeg kuta se prenose mečevi. Kada se promjeni kadar, na ekranu se vide tragovi crta terena, živa istina.
F1 logo (onaj u donjem livom kutu, kada bude prijenos utrka, kvalifikacija, treninga)je vjerojatno trajno zapečen, uvijek se vidi. Čak je TV cijeli vikend bio u onom modu klizne trake za brisanje i nije ga maklo. Možda dođe sebi tv nakon kraja sezone Rezultat ovoga je da kada gledam kvalifikacije onda smanjim kontrast. Ali čemu onda plazma i njena superiorna slika?
Broj 2 od HRT 2 loga je također gotovo trajno zapečen.
Područje TV-a gdje se prikazuju titlovi je vidno svjetlije/tamnije od ostatka slike. To su nijanse ali ja ih vidim i smeta mi.

Sve to mi ne dopušta da se opustim dok gledam Tv, već stalno razmišljam kako trebam prominit program radi loga ili sl. Ok, nisam baš toliki pacijent, ali stalno mi je to podsvjesno.

Color bleeding (ili curenje bijele boje, ne znam stručni termin ali nije ni bitno)
Sjećate se na starim crt monitorima kada bi vukli prozor u windowsima, pa bi se boja lijevo i desno od njega mijenjala, odnosno posvjetlila ili potamnila, ovisno o položaju prozora? E pa to imate i na plazmi (ovoj plazmi). Kada se prikazuju titlovi, lijevo i desno od njih se vide njihovi tragovi. Kada je jedan dio slike jako svijetao (svjetlo na kraju tunela), vide se tragovi toga tunela. Prikaz je direktno uvjetovan sadržajem, neprihvatljivo.

Efekt duginih boja (rainbow effect)
Ok, ovo ne vidi svatko, ja vidim i navika sam se. Slično kao na DLP projektorima samo dosta slabije izraženo. Kada brzo preletite očima ekranom, što je često slučaj zbog veličine ekrana, primjetit ćete lagano titranje slike i taj efekt duge.

Posterizacija (opet, nisam siguran za stručni naziv)
Ovo je vidljivo samo na našim SD kanalima, i to uglavnom na lošem video materijalu, vijestima, ponekad na sportu. Kada se kamera miče gore/dolje, lijevo/desno, objekti izgube detalje u boji i sve izgleda kao da je crtano 8-bitnom bojom. Ima lijeka. Uključiti onu motion opciju. Opcija nije loša, potpuno nestane posterizacija ali zna ponekad bit "artefakata" pri kretanju kamere. Pucanje linija i sl. Također kod utamica zna se pogubiti pa umjesto da zagladi kretnje još ih dodatno uspori, kao da prikazuje svako drugi frame. Kod HD signala nema problema.

Svjetlina
Dosta je niža u plazme u odnosu na lcd, pa kada je sunčan dan slika će izgledat lošije nego na dosta lošijim LCD-ovima. Stan mi je južno orjentiran pa zna bit problem. A i ne želite baš svaki put navlačit zavjese da gledate TV, kad si već u kući neka uđe malo i sunca

Naravno, ne postoji savršena tehnologija. Ovdje je od svega ovoga jedini pravi problem image retention. Nadao sam se sa vremenom da će se popravit kada se uhoda panel, ali nisam siguran. Možda za pola godine.
Bi li opet kupio plazmu da sada kupujem? Pa bi, ali ne nasjedajte na internet recenzije da je image retention stvar prošlosti, nije. Ako mislite spajat konzolu radi igrica, preporuka je da zobiđete plazmu.

Zadnje izmijenjeno od: Roso. 14.10.2013. u 13:10.
Roso je offline   Reply With Quote