View Single Post
Staro 12.10.2013., 17:07   #536
tOta
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2006
Ako ćeš samo slikati portrete na otvorenom, 50-ka je prvi izbor, jer veća žarišna duljina daje manji DOF i uz više kompresije "godi" ljudskom licu, ali...

Puno ljudi se zaleti pa kupi 50-ku, kao to je normalni objektiv, ali na APS-C DSLR-ovima kao što je tvoj - vidim da koristiš 18-55 VR objektiv pa zato kažem, taj objektiv daje zapravo 75mm i zna biti dosta "dug" za svakidašnju upotrebu, tako da je 35mm puno bolji izbor (35mm x1.5 = 52,5) što je puno bliže i zapravo to je taj "normalac" objektiv, kao ima najbliži FOV ljudskom oku, iako zapravo oko i fotoaparat se ne mogu baš uspoređivati, ali eto.

Osobno sam kupio 35mm, iako imam 50mm, doduše manualnu ali također odličan objektiv, tako da moja ti je preporuka 35mm 1.8G, stvarno Nikonu se ne može prigovoriti za odlične i povoljne prime (fiksne) objektive, a čak ovaj se može koristit i na Full Frame Nikonima (FX) uz nešto znatnije vinjetiranje, ali ja ne bi imao primjedbu, uštedi mi posao u Lightroomu.

Oba spomenuta fiksna objektiva su odlična, oštra, kako to već ide sa fiksnim objektivima i njihovim prednostima nad zoomovima, a automatski dobiješ opciju da slikaš na f1.8-f2.8 zavisno koliko hoćeš DOF-a, a za razliku od kit objektiv gdje bi negdje morao ići 1/30 na nekih f4, ovdje ideš 1/100-1/120, tako nekako.

Na koncu, prime osim kvalitetnije optike uz ujedno jednostavniji dizajn radi same prirode fiksnog objektiva što rezultira tehničkim boljim fotografijama, nudi mogućnost plićeg Depth of Fielda, te naravno kada zafali svjetla dvije do dvije i pol blende brži objektiv omogućava slikanje dok kit objektiv nema tu šta tražiti, jedino ako su neke duge ekspozicije.

Ako još bude falilo svjetlosti, razmisli o off camera flashu, Nikon SB-700 ili Yongnuo TTL flashevi, nebo i zemlja kad se usporedi sa popup flashom na aparatu.
tOta je offline   Reply With Quote