View Single Post
Staro 11.07.2005., 09:22   #3
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
> Sve o plinu i ugradnji propan/metan III<

'

Ostatak price ostavio sam za konkretan opis dvaju igraca :

1) Propan Butan

Znan kao LPG (liquefied petroleum gas) ili ukapljeni Naftni plin. Danas se izvan relacije Metana opcenito propan butan zove autoplin. Smjesa ugljika i vodika dobivena kao usputni proizvod sirove nafte. U HR nema bas naznacenog standarda (barem ne meni znanog) vec postoji Inina norma kvalitete.

Motor na propan-butan ima znatno manju emisiju stetnih plinova Propan-butan za razliku od Metana je dvostruko tezi od zraka i on pada na tlo. Zbog toga je obavezno prebacivanje voznje na benzin kad se ulazi u garaze koje su nize od razine tla jer je to opasno situacija nakupljanja istog i moze imati opasne posljedice.

U EU nisu neobicne cak ni zabrana ulaska vozila u pojedine garaze koja imaju propan butan. Ovo nije slucaj za vozila sa Metanom

Svi problemi tipa Backfire, (zapaljenje smjese plina i zraka) nedovoljnog brtvljenja ventila.... To je sve danas moguce optimizirati, ostaje samo pitanje cijene...pa ovo ovome nemam sto dalje pisati.

2) Metan

Znan kao zemni plin.

Voznja Metanom je 4 puta jeftinija od benzina i dva puta od propan-butana i dizela. Ponekad (ne obavezno) instalacija moze biti 2x skuplja od one sa Propanom, ali voznja na metan moze bit i do 40% jeftinija od Propana. Zalosno u HR ima samo jedna stanica za punjenje zemnog plina kapaciteta oko 400 vozila dnevno.

Za sam Zagreb stvari bi mogle (a tako i regionalno) biti bolje i veceg kapaciteta kad bi porastao broj korisnika auto ugradnje zemnog plina. Ironicno u Italiji ih ima skoro 150-tak za zemni i
skoro 2000 za propan-butan. U nasoj dezeli koliko mi je poznato nema vise od 100-injak vozila koja se kotrljaju na zemni plin

Zemnom plinu treba duze vremena od propana da povrati samu cijenu instalacije ali nakon toga daleko premasuje i sam dizel.

Kila metana = ekvivalent jedna i pol litra benzina.

Prednosti metana u odnosu na benzin :

* 94% manje ugljicnog monoksida
* do 25% manje ugljicnoh dioksida
* 34% manje dusicnih oksida
* 45% manje ugljikovidika
* 0% cestica olova
* 0% cestica sumpora (2-gi najveci otrov u dizelu)

Po mnogim relevantnim pokazateljima Metan je najrelevantniji i najcisci izvor za pogon vozila u buducnosti i sada. Jedina mana je katastrofalna mreza, tocnije jedino spomenuto mjesto punjenja u Zagrebu. Mada ce vas pojedini instaleri odgovoriti od Metana zbog vece cijene ugradnje i naglasavanja da postoji samo jedna metan stanica i dalje inzistiram da je to najbolja stvar.

Istina nepravedno po druge regije to je inzistiranje samo za one koji voze u Zagrebu ;( Doduse postoji solucija koju sam spomenuo u odgovoru "Rak-u" da bez problema vozite na metan
u vlastitom gradu izvan Zagreba.

Kad se vec radi trosak instalacije i prenamjene Metan je po meni bolji izbor od propana. Nije praktican zbog gepeka, jer Metan ima drugacije boce koje (bar ne meni znano) se nemogu kao za ukapljeni stavljati umjesto rezervnog kotaca. Buduci da je metan stalno u plinovitom stanju mora se znatno vise komprimirati pa su spremnici izlozeni pritisku od 200 bara. Takve baraze mogu podnjeti specijalne tlacne boce sto cini samu ugradnju skupljom od one za propan.

Ja to gledam ovako... najskuplja voznja je gradska voznja, najvise zagadjena je bas u gradskim vrevama. Cak i ako ste pametni vlasnik koji po gradu vozi auto primjereno malih gabarita gradskog
okruzenja sa gepekom recimo 200-njak litara pa na malo vise. Bas i tada zemni ima smisla. Voznja ce postati jos jeftinija od propana i nepotebna uopce za usporedbu sa benzinom i dizelom. Po gradu se ionako ne nose veliki tereti po gepeku a ono sto je ostalo od gepeka bit ce dosta za svakodnevne potrebe a tu su jasno i straznji sicevi koji svakodnevno u praksi sluze zapravo kao glavni gepek. Za situacije kad ce trebati gepek, uvjek ce biti neka druga solucija (straznji sicevi + krov + veci auto ili prijateljska pomoc drugog auta)

Adrese ugradnje u HR

Za sve ostale detalje i dubijoze mozete saznati sa ove uvodne stranice po meni prvog imena u HR za ugradnju plina u automobile : http://www.boyski.hr

U HR ima vise od 20-tak (meni znanih) ovlastenih, naglasak OVLASTENIH (!) firmi koje mogu raditi kako treba ove poslove.

Neki se bave samo sa tim neki imaju i kombinaciju vise radinosti tipa Auto Akustika ili neceg drugog. Ne znam za sve, nemogu tvrditi tko je bolji od kojeg. No prvo ime koje preporucam za sve savjete za instalaciju cak i kad ce se raditi u drugom gradu ili kod druge radionice je servis Boyski. Kako je moja lokacija Zagreb onda je jasno da ne reklamiram iste, vec pouzdano znam da su najbolji izvor informacija. Gospodin Edo Valkovic (Servis Boyski) je vrsta osobe koja obilazi tvornice, uci o svakom novom pomaku novina u svijetu plinskih auto instalacija
.
Ako se pojavi i najmanja novina on je vec sa istom upoznat. Vrsta entuzijasta koji ce vas savjetovati bez obzira u kojem gradu i koju firmu za ugradnju odabrali. Stavise, bas ako u vasem gradu postoji servis koji ugradjuje plin a niste bas sigurni za njegovu kvalitetu on je osoba koju treba pitati koga traziti u svojoj blizini.

Za sam Zagreb jedan od najstarijih i od povjerenja je svakako : http://www.thomgas.hr/

Hrvatska i svijet po pitanju plina.

Porezne olaksice su u EU i preko bare nesto sto prirodno dolazi uz samu pomisao koristenja alternativnog znatno cisceg plinskog pogona jer tamo su iste donesene da djeluju stimulativno a ne za razliku kod nasih polupismenih sabornjaka koji svojim neznanjem cine trenutno stanje da se potencijalni korisnici upravo odvracaju od dobrog puta za cisci zrak u gradu.

Volio bih reci da je preko bare neka velika akcija u kojoj se sve cini da se ljudi odvrate od plina i hibridnih vozila no, nemogu. Naprotiv, jos od dolaska najstrozeg Kalifornijskog ULEV-a koji je nadmasio i
same Svedske zakone, ne samo da imaju velike olaksice vec su tu razne druge stimulacije za takav prelazak. Nazalost, velicina 50 drzava cini gorivo esencijom termina "American way of life" pa tako niska cijena naspram ovih u EU cini benzin gotovo besplatnim i samo ekoloski osvjesteniji ce u svoje SUV-ove ugraditi plin ili kupiti hibridno vozilo tipa Prius ili Insight.

Jos uvjek je njima gorivo pre povoljno naspram nama i nemaju razloga toliko se baviti tim problemom. Kod nas dodatni "plinski" troskovi registracije i cestarine i #@!%^ no i dalje cijena voznje
plinom ostavlja smjesak na licu vozaca jer je svaka voznja bezobrazno dobra usteda.

Za kraj nesto o cemu mnogi ne razmisljaju a to je ponuda i potražnja. Plinare danas mogu povecati ili napraviti mrezu novih punionica i dodati jos vise Metan punionica. To nije problem. Problem je u svima nama. EU zakoni tocnije enciklopedija novih koje cemo morati uvesti da bi uopce mogli uci (civilizacijski a manje u EU zajednicu) u tu istu zajednicu ce i'ovako i'onako primorati Sanaderux Rexa iz ove ili buduce garniture da uvede te zakone...pitanje je samo zasto to cekati?

Ovdje se svi sluze Net-om, svi znaju napisati mail ili pismo. Cak oni iz manjih zupanija jos lakse mogu napravioti dobru stvar. Svi uredi i kabineti su vam dostupni na net-u svi imaju mail. Napisite vasem gradonacelniku, zupanu, dozupanu...da zelite da predlozi u saboru amandan o stimulaciji gradjana koji voze hibridna/plin vozila.

Na zapadu se vecina novih zakona donosi na pritisak gradjana. Dakle ne podcjenjujte svoju moc za doprinos boljim promjenama i najte biti ljencine pasivci koji samo promatraju oko sebe

Za koju se god soluciju odlucili vrijeme radi za u korist vlasnika takvog vozila i po ustedi, efektu na okolis, prednostima dodatnih smanjenja poreza i dodatnih pogodnosti koje neminovno stizu cak i u nase zakone o zastiti okolisa i stimuliranja njenog boljitka.

EDIT -> necu namjerno editirati samog sebe jer zaboravih dok pisem ovo sve da sam se konzultirao sa podacima iz 2002 za benzin i dizel (cijene 2.80kn za Metan i 3.05kn za autoplin propan-butan) pa sami mucnite i izracunajte koliko se jos ustedjuje dodatno

Dodatni nastavak >>>>

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 16.07.2005. u 20:02.
Visage je offline   Reply With Quote