View Single Post
Staro 11.07.2005., 09:20   #1
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
> Sve o plinu i ugradnji propan/metan 1/3<

'
Kao sto obecah, pogurnut PM-anjem, voluntaristički brzopotezni post o ugradnji plina u auto u 3 posta.

Kako mi je ova tematika jako draga rado bih ja ovdje napravio sve moguce analize plina i stavio bezbroj brosura od agencija i Green Peace-a, no to bi trebalo skenirati malo poduze pa prebacivati a za to nemam cajta. Tako da cu baciti samo ono sto mi je pri ruci na dostupnim HD-ima. Od velike je pomoci i ponesto copy paste texta kojeg sam vec pisao za druge potrebe.

Za pocetak nesto iz proslosti.

Mene je dugo zanimalo znajuci za sve eco pozitivne aplikacije plina u urbanom egzistencijalnom ludilu gradske vreve i odnosu na nas disni aparat - zasto taj plin nije od pocetka postao nas glavni auto energent? Mnogi su se pitali o ovome.

Tako sam prije par godina saznao na jednom eco seminaru da je glavni razlog tome bila nesposobnost skladistenja istog u davnim pomorskim transferima do samih potrosaca.

Naime, danasnji luđacki galop potrosackog drustva u propast u kojem je potrosnja nekoliko puta veca od proizvodnje dala bi naslutiti da evolucija ide unazad umjesto napretka.

Davno su energetski stratezi znali za prednosti plina, ali nazalost tada (slucajno ili namjerno) nije bilo sigurnog nacina za uskladistenje istog u brodovima koji su prenosili isti. Nije to zavrsilo na teoretiziranju, upravo su havarije i tragicni dogadjaji po posade u želji da u tom uspiju doveli do toga da je nazalost plin dovoljno dugo bio postponiran i njegovu poziciju zauzela je nafta.

Negdje 20-ih godina proslog stoljeca pocinje se kontinuirano koristiti plin (Propan-butan) za motore sa s unutarnjim izgarenjem te uz uspone i padove postaje vise ili manje relevantan alternativan pogon, mada "alternativan" dobiva tezinu upravo u recentnije vrijeme energetskih monopoly igara.

Vojna industrija je tokom WW2 pocela znatnije koristiti plin kao zamjenski energent za nama ovdje interesantnu aplikaciju. Ono sto je meni trn u oku je podatak koliko HR doista (iskreno) proizvodi ukapljenog i zemnog plina. Od onoga sto je meni znanano dolazi do nevjerovatnih nekonzistentnosti u podacima koje oni daju u javnost (ali tako je svugdje na globusu) ...od jednih cujem i citam da mi izvozimo nekoliko puta vise zemnog plina u majku Rusiju dok drugi (sluzbeno) to osporavaju, pa jos ispada da mi od njih uvozimo.

Po zvanicnom recitalu (sama INA) quote : "Jedna trećina proizvodnje služi za domaće potrebe, dok se dvije trećine izvoze,ponajviše u susjedne zemlje. I proizvodnja i potrošnja od šezdesetih su godina do danas porasle nekoliko puta, iako je početkom devedesetih godina, u vrijeme domovinskog rata, došlo do značajnijeg pada. Današnja potrošnja se procjenjuje na oko 100.000 tona, što čini 1,5% naše ukupne energetske bilance"

Buduci da mi je vec dugo sumnjiva (mislim da imam opravdanih razloga) ta vrlo nedefinirana veza sa Ruskim energetskim lobijem, mislim da odredjena HR grupa trpa lovu sa strane u djep i govori
da izvozimo manje nego sto je istina. No dobro.

Budimo iskreni, nazalost tek ovakve situacije stanja trzista cijena nafte primoravaju ljude da razmisljaju o drugim izvorima, ali jasno ne zbog ekologije vec ustede. Niti ne pomisljam da ce vecina forumasa koje ce ovo citati biti motivirana ekologijom vec pukom ekonomijom ustede. Civilizacija je zbog stanja skolskih sustava edukacije i stecenog inkubatora znanja svela ekologiju na puki adendum prirodnim i inim znanostima. Sustavno trovanje i zagadjenje okolisa vozllima je jedva pocinjalo sa par % a danas "veselo" skace i preko 60% , ostatak dovrsavaju tvornice.

Mozda ce se netko nasmijati kad cuje odgovor ali najveci zagadjivac nisu motori ni dimnjaci tvornica, vec zivotinjski izmet na farmama za "uzgoj" (pokolj) domacih zivotinja. Danas postoji 3-5x vise farmi na planeti zemlji nego samog covjecanstva. Sjecam se kad je bas ovo pitanje bilo ne 101-ici u nekoj nagradnoj igri i nakon skoro pola sata cekanja nitko nije znao odgovor

U visoko evoluiranom drustvu (mozda za 1000 godina ili nikad) takvim drustvima bi bilo jasno da ekologija nema stranku ili pokret jer se odnosi na sva ziva bica na ovom planetu i posljedice snosimo svi zajedno. Danasnje zapakirano "istrazivanje" svemira je samo "istrazivanje" novog prostora za zivot jer kapitalistki mentalitet oblikovanja svijeta cini nasu planetu potrosnom robom a ne zivim planetom.

Postoji stara uzreka Hopi indijanaca koja kaze : "Kad i zadnji kit nestane zbog ludila nezajazljivog covjeka, kitovi, cuvari zemljinog daha uplovit ce zemlju u mrak propasti"

Kad sam vec spomenuo pleme Hopi, velikim cuvarima znanja o zemlji i prirodnoj medicini... oni su komentirali naftu vec odavno >>> ! <<<

Drevne civilizacije su puno vise znali o zemlji nego sto danas ljudi misle da znaju pa tako u Vedskim spisima se opisuje zastrasujuce precizno danasnje vrijeme znano kao Kali Yuga

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 06.06.2009. u 19:35.
Visage je offline   Reply With Quote